Německo uvalí na Facebook až 50 milionové pokuty, pokud nebude ze své platformy odstraňovat obsah alternativních zpráv.  Nově koncipovaný zákon zatíží firmy sociálních médií těžkými pokutami, pokud jim potrvá déle než sedm dní, než odstraní obsah, který německé úřady považují za „ilegální“ včetně tzv. falešných zpráv.  Německý ministr spravedlnosti Heiko Mass říká, že giganti sociálních médií, jako Facebook se moc nesnaží bojovat s obsahem, který vláda považuje za ‚podvratný‘.


BBC News hlásí

Tento návrh vyžaduje, aby stránky provozovaly 24 hodinovou helpline a do sedmi dnů mazaly ocejchovaný obsah. 

Naprosto nemožné

Sociální média jako Twitter a Facebook by si měla vést při boji s ilegálním obsahem lépe, řekl pan Maas, ale obojí toho musí udělat ještě hodně, aby to bylo lepší. 

Pan Maas citoval výzkum, který poukázal, že Twitter maže jen 1% nenávistné mluvy pronesené uživateli a Facebook 39%. 

„To zdaleka nestačí,“ řekl pan Maas. 

Rasismus a nenávistná mluva údajně německá sociální média zaplavily více po příchodu ohromného počtu uprchlíků do Německa. 

Jakýkoliv obsah, který je „jasně zločinný“ bude muset být podle podmínek stanovených v konceptu zákona odstraněn do 24 hodin. Pokud bude obsah shledán zločinným až po vyšetřování, tak bude muset být odstraněn do sedmi dnů. Také lidé, kteří tento ilegální obsah vystavili, budou muset být o jeho vymazání uvědoměni. 




Loading...