SOFIA (AFP) – Bulharský prezident Rumen Raděv v pátek obvinil sousední Turecko z „vměšování“ do všeobecných voleb, které v této zemi proběhnou 26. března, a varoval, že jeho vláda to akceptovat nebude.  „Turecko je náš soused, přítel a partner a my trváme na rozvoji dobrých sousedských vztahů,“ řekl v pátek Raděv veřejnosti v televizi BNT.  „Ale turecké vměšování do našich voleb je skutečností a toto vměšování je nepřijatelné.“ 


K prohlášení došlo po více než týdnu rostoucího napětí mezi oběma zeměmi. 

Bulharsko rozezlilo, že Turecko zahájilo podporu pro Dost, tj. pro stranu turecké etnické menšiny, která se poprvé zúčastní všeobecných voleb. 

Vláda v Sofii ve čtvrtek předvolala tureckého velvyslance a odvolala svého vlastního vyslance z Turecka ke konzultacím.  

Raděv volal po „uklidnění a po de-eskalaci emocí,“ ale také varoval, že Bulharsko je bdělé. 

„Bulharské instituce a odpovídající služby aktivně pracují na odstranění všeho vměšování do našeho volebního procesu a do našich vnitřních věcí,“ řekl. 

Kromě toho bulharská zpravodajská služba DANS v pátek prohlásila, že dva turečtí občané byli vypovězeni a dvěma dalším zakázali vstup nebo pobyt v této zemi. 

Jeden z těchto mužů podněcoval proti-bulharské nálady na základě náboženství ve smíšených bulharsko-tureckých osídleních, řekl. 

Také dlouhodobý vůdce hlavní strany turecké menšiny MRF v Bulharsku Ahmed Dogan v pátek zlořečit prezidentu Recep Tayyip Erdoganovavi, když prohlásil, že jeho referendum svolané na 16. dubna o rozšíření prezidentských pravomocí je „šílenstvím“. 




Loading...