Jen rychlá předmluva tomuto článku od Bellona.org. Bellona je v Norsku sídlící nevládní organizace specializující se na čištění od jaderného odpadu a jadernou bezpečnost. Jak Nils Bohmer, tak Charles William Digges byli v prvních dnech protavení jaderného reaktoru ve Fukušimě v Tokiu a nabízeli japonské vládě své služby a vysoce specializované zařízení pro detekci radiace k měření nejdůležitějších úniků v prvních dnech této jaderné katastrofy z roku 2011. 


Tato raná měření by mohla být kriticky významná a rovněž je vyžadují bezpečnostní protokoly IAEA vzniklé po Černobylu k vyhodnocení pravděpodobných zdravotních dopadů na oblasti přilehlé k jaderné elektrárně s katastroficky protaveným reaktorem ve Fukušimě. Japonská vláda jejich laskavou nabídku odmítla a o dva roky předtím, než se Nils a Charles konečně do dějiště fukušimské katastrofy dostali. 


Tento nedostatek kultury jaderné bezpečnosti a zakrývání zmiňovala i oficiální zpráva IAEA o fukušimské havárii a vypadá to, že to ignorovalo i vedení Haldenu.