Syrský prezident Bašár Asad přijal záporně udělení ceny Oscar filmu The White Helmets (Bílé přilby), který vypráví o válce v Sýrii. Britský film The White Helmets režiséra Orlanda von Einsiedela o válce v Sýrii dostal v roce 2017 Oscara v kategorii Nejlepší dokumentární film. …


„Za prvé, musíme poblahopřát skupině Fronta an-Nusra k její první ceně Oscar! To je bezprecedentní událost ze strany Západu. Udělit Oscara Al-Káidě — to je neuvěřitelné, je to další potvrzení toho, že cena Oscar a Nobelova cena jsou politizovány, tak to beru", řekl Asad v interview pro televizní stanici Foenix.

Film vypráví o syrských dobrovolnících, kteří zachraňují zpod trosek oběti leteckých útoků. Na nebezpečné úkoly jdou v bílých přilbách.

 

Později byly nalezeny videozáznamy, na nichž je vidět, jak ty „bílé přilby" natáčejí inscenované video, maskují „zraněné" a diktují jim, co mají říkat. Víc než to: syrští novináři ukázali řadu materiálů, na nichž byli tito „záchranáři" se zbraněmi a ve vojenském stejnokroji.




Loading...