Zdroje z vnitřku komise říkají, že šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker rozbíhá vše, aby tváří v tvář volání po vytvoření dvojvrstvého Evropského projektu zařídil ‚více Evropy‘. Když Juncker 1. března odhalil bílou knihu tohoto bloku pro strategii po Brexitu, tak nastínil pět možných cest vpřed: 1) „Pokračovat dál“; 2) „Nic kromě společného trhu“; 3) „Ti, kdo chtějí více, dosáhnou více“; 4) „Dělat toho méně, ale efektivněji“; a 5) „Dělat toho daleko více společně“.


Vůdci Francie, Německa, Španělska a Itálie se vyjádřili na pondělní tiskové konferenci, že upřednostňují dvojproudou Unii, což je linie, kterou předtím zastával i Juncker.

Ale v reakci na tiskovou zprávu, že to je jen póza, jakou Juncker zaujal, zdroje Komise zkouší objasnit, že se v současnosti posunul k podpoře páté možnosti – více Evropy.

Juncker řekl, že si dá pozor, aby se to moc nerozkřiklo, protože má strach ze vzedmutí odporu vlád a občanů, pokud by se na Komisi pohlíželo jako na něco, co uvaluje na lid Evropy větší integraci.

„Mohlo by se na to pohlížet jako na další projekt uvalený Bruselem,“ řekl EURACTIV činitel Komise.

On naopak spoléhá na to, že se objeví odpor z principu u visegrádských zemí (Polska, Maďarska, z České republiky a Slovenska) proti myšlence dvouproudé unie.

„Bez ohledu na rychlost integrace všichni potřebujeme táhnout v jednom směru, abychom měli společné cíle, vize a důvěru v silnou a prosperující Unii,“ řekli ve společném prohlášení vydaném 2. března vůdci čtyř visegrádských zemí.




Loading...