Chia semínka mají původ v horách Střední a Jižní Ameriky. Někteří je považují za superpotravinu – jsou výživově bohatá a mají málo kalorií. Mezi jejich oceňované přednosti patří především vysoký obsah omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Časopis dTest otestoval 14 výrobků různých značek, aby prověřil jejich kvalitu. Zaměřil se i na přítomnost mykotoxinů a pesticidů.
V Evropské unii se smějí chia semínka prodávat až od roku 2009, do té doby čekala na povolení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.
„Evropské úřady je označily za novou potravinu, u které musí zkoumat zdravotní nezávadnost. Podmínkou schválení prodeje chia semínek v Evropské unii bylo, že se jich denně nesmí sníst více než 15 g,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 14 zástupců chia semínek z prodejen se zdravou výživou i ze supermarketů, pět z nich v bio kvalitě. V laboratoři nechal zkoumat množství a kvalitu tuků, bílkovin a přítomnost nežádoucích látek.
„Čtenáře zajímalo, jestli nejsou výživové vlastnosti semínek přeceňovány. Náš nezávislý test ukázal, že ať si dáte jakákoliv z testovaných chia semínek, svému zdraví prospějete. Pátrali jsme po mykotoxinech a pesticidech, ale neúspěšně. Naopak, výskyt přínosných látek převýšil naše očekávání,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Hlavním benefitem chia semínek je vysoký obsah esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové (ALA) a omega-6 nenasycené mastné kyseliny linolové (LA). Obě náš organizmus potřebuje ke stavbě buněk nebo pro správnou činnost nervové soustavy a je odkázán na jejich příjem zvenčí.
Chia semínka obsahují prospěšné mastné kyseliny, navíc ve správném poměru. Ve 100 g semínek se nachází okolo 20 g ALA a 6 g LA. Pro nás Středoevropany je výhodné, že chia olej obsahuje kyselin omega-3 třikrát až čtyřikrát více než omega-6, protože tím vyvažuje nerovnováhu způsobenou nedostatkem ryb v našem jídelníčku.
Nelze však tvrdit, že by byl chia olej totéž co rybí tuk. Oba sice obsahují omega-3, ale každý jiné. V rybím tuku najdeme kyseliny EPA a DHA, které jsou pro lidské tělo lépe využitelné než ALA obsažená v chia semínkách.
Díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a želírujícím schopnostem jsou chia semínka oblíbená pro přípravu dezertů o konzistenci pudinku.
„Relativně vysoký průměrný obsah bílkovin (okolo 22 %) nás mile překvapil. Evidentně s tak vysokým obsahem bílkovin nepočítali ani výrobci, protože údaj na obalech byl v mnoha případech podhodnocený,“ popisuje rozdíl mezi deklarovaným a skutečným složením Hana Hoffmannová.
Odborníci doporučují konzumaci chia semínek všem věkovým kategoriím. „Menším dětem a mladším osobám zejména kvůli podpoře činnosti mozkové tkáně, osobám středního věku a starším pro dobrou funkčnost kardiovaskulárního aparátu a starým lidem pro udržení dobré funkce mozkové tkáně.
Poslední dobou jsou omega-3 spojovány i s prevencí neurodegenerativních poruch a doporučují se ve zvýšené míře i osobám trpícím roztroušenou sklerózou,“ vyjmenovává pozitiva nutriční terapeutka Ing. Hana Střítecká, PhD. Díky své neutrální chuti semínka neovlivňují pokrmy, tudíž se dají použít víceméně do čehokoliv.