V názvu mají slovo jedlé, některé z nich však k jídlu moc vhodné nejsou. Řeč je o rostlinných tucích z českých obchodů a výsledcích testu zaměřeného na jejich složení. Osm z 24 testovaných výrobků by se v sousedním Rakousku vůbec nesmělo prodávat pro vysoký obsah transmastných kyselin. Jako zdraví škodlivé by je ze stejného důvodu zakázali také v Dánsku a Švýcarsku. Velký test tuků ukázal, že některé z nich byly vyrobeny z podřadných surovin a zastaralými technologiemi, uvedl časopis dTest.
Jeden z testovaných výrobků obsahoval 28 gramů transmastných kyselin ve sto gramech tuku, ve druhém pak jejich množství činilo 24,27 gramů na sto gramů tuku. V Česku nejsou limity nastaveny a tak je ani výbrobci nemusí uvádět na obalech.
Celý test můžete získat na stránkách časopisu dTest.
Výběr tuků s nejvyšším obsahem transmastných kyselin:
Albert quality 28,06 g/100 g, Foto: dTest
Palma Cera 24,27 g/100 g, Foto: dTest