Vylepšují vlastnost potravin, prodlužují trvanlivost a zintenzivňují chuť, vůni či barvu. Řeč je o éčkach, které se přidávají do potravin. Mnohé z nich ohrožují naše zdraví, mohou poškodit střeva, způsobit kožní problémy, přispět ke zvýšení cholesterolu nebo poškodit trávení. Jednou z nejnebezpečnějších éček je E952 – cyklamát, které je zakázáno v USA, Velké Británii a v Norsku. Co je na tom nejhorší, my ho pijeme vesele dál.
Toto éčko se vyrábí synteticky přidáním hydroxidu sodného nebo vápenatého (louh) do cyklohexylaminu, který se používá jako přípravek proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů.
Bylo zjištěno, že mohou u pokusných krys způsobit rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat. V těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Další studie však toto tvrzení nepotvrdily, proto je názor na cyklamáty takový, že sami o sobě rakovinu nezpůsobují, ale zvyšují účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že při používání směsi cyklamátů se sacharinem, vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře.
Potraviny, které E952 obsahují:
- Apfel
- Ave Malina
- Caprio Blackcurrant
- Caprio Multivitamin
- Caprio plus apple
- Caprio PLUS Multivitamin
- Caprio plus orange
- Citronové potěšení
- Coca Cola light
- Coca Cola Zero
- Cola 0%