Cizinecká policie ve čtvrtek odvedla ze skladu 85 lidí. Jsou podezřelí, že v Česku pracují ilegálně. Majitel obchodu s tím ale nesouhlasí. Zakladatel Rohlik.cz se vyjádřil následovně: Chtěl bych se ohradit proti některým novinovým titulkům. Policie neodvezla 80 ilegálních pracovníků Rohlik.cz. Ráno naběhlo do skladu komando, které se chovalo jak STB. Řvali a s nikým se nebavili.


Zavřeli provoz, kde pracuji i Česi a nechali všechny jak zločince postavit na rampu. Odvezli všechny nečechy (to je oněch 80 lidí) a jejich legálnost budou zkoumat až ex-post. Když bude vše v pořádku, tak je vrátí. Věříme, že máme vše v pořádku, nejsme sebevrazi. Ale tohle je podnikáni v právním státě v roce 2017? A ještě policejní mluvčí lže, takže některá média píší bludy (protože jako vždy neověřují informace)? Proc vůbec mluví s médii o případu, který není uzavřen? Platí pořád presumpce neviny? Až se mě zase někdo zeptá, jak stát podporuje podnikáni, tak se mu vysměju. Takhle to chcete, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka? Prosím sdílejte. Já věřím, že takovéto prasárny nemohou nikomu projít. Nebo vám přijde ok, ze vás prostě seberou a zkoumají až poté, jestli něco děláte špatně?

Policie České republiky zveřejnila tiskové prohlášení:

V průběhu dnešního dne provedli policisté pražské cizinecké policie standardní kontrolu zaměstnanosti v jedné společnosti v Praze 6. 

Kontrolu dodržování pravidel zaměstnanosti cizinců provádí policisté pražské cizinecké policie každodenně, po celý rok. Při tom „navštíví“ celou řadu subjektů, které tyto osoby zaměstnávají. Žádná z těchto společností do dnešního dne nespatřovala v postupu policistů nic kolizního. Začněme ale od začátku.

Dnes dopoledne pražská cizinecká policie provedla kontrolu v jedné společnosti v Praze 6. Tam muži zákona u několika desítek osob zjistili, že tyto nemají potřebné doklady pro to, aby mohly pracovat na území České republiky. Jednalo se konkrétně o 84, převážně ukrajinsky hovořících osob. Ty na základě tohoto zjištění policisté zajistili a předvedli na policejní služebnu k provedení úkonů stanovených zákonem. Jen pro upřesnění, tyto osoby disponovaly vízy pro jinou zemi, než je Česká republika, a tudíž na našem území nesmí být zaměstnány. Už toto je zákonný důvod pro zajištění a předvedení takových osob.

Nutno také připomenout, že policisté v této společnosti neprováděli kontrolu poprvé. Dnes se na Prahu 6 vrátili cca po půl roce, neboť při předchozí kontrole odhalili celkem 24 osob, které byly taktéž zaměstnány v rozporu se zákonem. Na základě této skutečnosti je tedy logické, že se policisté po určité době do této společnosti vrátili, aby prověřili, zda ze strany odpovědných osob či subjektů došlo v tomto směru k nápravě. Stejně tak nesmíme opomenout fakt, že těchto 24 osob bylo následně správním rozhodnutím z ČR vyhoštěno. Některé tyto osoby se dokonce proti tomuto správnímu rozhodnutí odvolaly, ale nadřízené orgány daly policistům za pravdu a správní vyhoštění potvrdily. Není tedy pravdou, že by byly tyto osoby zaměstnány v ČR legálně, jak uvádí některá média.




Loading...