V severním Londýně se připravuje otevření nového řeznického krámu. Jediné, co mu chybí, je maso. (Foto: Pixy)
Den otevření prvního stálého veganského obchodu ve Velké Británii se shoduje se Světovým veganským dnem. Obchod se bude jmenovat Rudy's a bude prodávat bezmasé verze tradičních produktů, jako je slanina (baycon), párky (soysage) a krocan (turk'y).
Poptávka po veganských produktech ve Velké Británii v posledních letech prudce vzrostla, přičemž stále více lidí úplně vypouští přísady živočišného původu, zatímco jiní snižují množství masa a mléčných výrobků, které každý týden konzumují.
„Lidé rozumí tomu, co prodáváme,“ řekl spoluzakladatel Matthew Foster agentuře Reuters.
„Všechno je navrženo tak, aby to napodobovalo maso. Chutná to jako maso a vypadá to jako maso.“
Advokátní kancelář EMW loni vykázala 128 procentní nárůst nových ochranných známek registrovaných pro veganské jídlo ve Velké Británii, přičemž velké i malé společnosti zaregistrovaly takové ochranné známky, jako je veganská zmrzlina a pečivo.
Tým, který stojí za tímto veganským řeznickým krámem, začal v roce 2017 s veganskou večeří a nyní se snaží nabídnout zboží, včetně celých jídelních sad pro domácnosti.
Náhražky v jasně osvětleném obchodě s bílými stěnami a náčrtky zvířat na stěnách jsou vyrobeny ze sóji a seitanu.
Nárůst poptávky po alternativních potravinářských výrobcích v poslední době vyvolal debatu o tom, zda by restaurace a obchody měly mít možnost označovat výrobky jako „vegetariánské hamburgery“ nebo „veganské párky“, nebo zda by to mohlo spotřebitele zmást.
Zákonodárci v Evropské unii již dříve v říjnu rozhodli, že zákaz takových označení, který prosazují zemědělci, odrazuje spotřebitele od přechodu na rostlinnou stravu.