Transparentní kampaň, kterou spustil řetězec McDonald’s v loňském roce, měla představit zdravější image společnosti McDonald’s Corporation – a také účinněji využít sociální sítě. Namísto toho, aby lidé mluvili o tom, jak tuto značku milují, se však na sítích rozproudila debata o tom, jak nechutné produkty řetězec nabízí. Zejména informace o složení hranolků se šířily jako lavina. Konzumenti zjistili, že namísto dvou základních ingrediencí – brambor a oleje – hranolky McDonald’s obsahují ingrediencí 17.
Tato kampaň není úplně nová. McDonald’s Kanada ji spustil vloni v červnu s využitím videa na YouTube, které mělo odpovědět na otázky spotřebitelů, proč produkty řetezce vypadají zcela jinak v reklamě a v provozovnách McDonald’s. Slogan „Naše jídlo, vaše otázky“ měl otevřít prostor pro upřímnější a transparentnější image řetězce. Řetězec McDonald’s vyzval spotřebitele, aby na Facebooku a Twitteru kladli otázky, a doufal, že obnoví důvěru a věrohodnost na trhu zaplaveném videodokumenty a fotografiemi, které spotřebitele od konzumace jeho produktů spíše odrazují.
Fotografování produktů McDonald’s
Proč byste neměli konzumovat happy meals – po šesti měsících ani známka rozkladu
Společnost McDonald‘ konečně prozradila, jak se vyrábí její hranolky. Natočila video odpovídající na otázky týkající se hranolků: odkud pocházejí brambory, jak jsou zpracovány, v jakém oleji se smaží a proč je na nich tolik soli.
Mario Dupuis, výrobní ředitel firmy McCain Foods v New Brunswicku, kde se brambory myjí, loupají a krájí. Brambory se zde rovněž bělí, „zbavují se přirozených cukrů“, které by způsobovaly různá zbarvení, poté se ponoří do dextrózy, aby měly stejnou barvu. Přidává se také ingredience bránící šednutí, brambory se zbavují přemíry vody, poté se rychle vysuší (45 až 60 sekund), zmrazí a připraví na expedici.
Nejhorší jsou ingredience. Namísto dvou nezbytných ingrediencí pro přípravu hranolků – brambor a oleje – se na webových stránkách McDonald’s uvádí celých 17 přísad.
Zde jsou:
[quote align="center" color="#999999"]
Brambory, řepkový olej, olej z hydrogenovaných sojových bobů, světlicový olej, přirozené aroma (zeleninového původu), dextróza, pyrofosfát (udržuje barvu), kyselina citronová (konzervační prostředek), dimethylpolysiloxan (zabraňuje pěnění) a smažené v rostlinném oleji (řepkový olej, kukuřičný olej, olej ze sojových bobů, olej z hydrogenovaných sojových bobů s terciárním butylhydrochinonem (TBHQ), kyselina citronová a dimethylpolysiloxan) a soli (silicoaluminate, dextróza, jodid draselný). [/quote]
Je zjevné, že mnohé z těchto ingrediencí jsou nebezpečné pro lidské zdraví, a patří mezi ně i geneticky modifikované látky (řepkový olej, kukuřičný olej, olej ze sojových bobů), hydrogenované látky (olej ze sojových bobů), chemicky konzervované pěnění zabraňující látky (THBQ, kyselina citronová, dimethylpolysiloxan) a uměle zbarvené látky (pyrofosfát).
Kolik lidí podle vás ví, že hranolky McDonald’s obsahují všechny tyto ingredience? Děkujeme řetězci za jeho transparentní kampaň … doufejme, že si díky ní více lidí uvědomí, jaký je rozdíl mezi potravinami umělými a skutečnými.
[quote align="center" color="#999999"]
Vyjádření McDonald’s ČR:
Podle specifikace našeho dodavatele mají hranolky McDonald´s prodávané v ČR následující složení: brambory, rostlinný olej (směs neztužených rostlinných olejů – řepkového a slunečnicového), dextróza v koncentraci desetiny procenta (roztok přírodního cukru dextrózy používaný ke standardizaci barvy) a stabilizátor difosforečnan disodný (E450) v koncentraci desetiny procenta (jako prevence hnědnutí brambor před předsmažením). Žádné další přísady ani emulgátory nejsou v našich hranolkách obsaženy. Všechny použité suroviny pocházejí v souladu s požadavkem McDonald’s z rostlin, které nejsou geneticky modifikované.[/quote]
Překlad: Tomáš Piňos
Zdroj: preventdisease.com