Obyvatelé USA vyhodí ročně 40 procent svých potravin v celkové hodnotě přibližně 165 miliard dolarů (v přepočtu přibližně 132,7 miliardy eur). Vyplývá to ze studie, kterou provedli vědci z organizace Natural Resources Defense Council (NRDC). "Jako národ v podstatě vyhazujeme každé druhé jídlo, které nám přijde do cesty. To jsou vyhozené peníze a hodnotné zdroje," uvedla Dana Gunders. Ta spolu s kolegy zjistila, že průměrná čtyřčlenná americká rodina vyhodí ročně potraviny v hodnotě 2 275 dolarů (zhruba 1800 eur). Velkou část vyhozených potravin rovněž tvoří ovoce a zelenina v obchodech a jídla z restaurací, kde podávají příliš velké porce.

Odborníci navíc vypočítali, že plýtvání potravinami má stoupající tendenci. Oproti 70. rokem minulého století totiž zaznamenali až 50procentní nárůst. Podle jejich slov by přitom i 15procentní pokles plýtvání dokázal poskytnout jídlo až 25 milionům obyvatel ročně. Takový pokles by měl pozitivní vliv i na skládky, kde nevyužité potraviny tvoří největší část pevného odpadu.

Představitelé NRDC proto žádají americkou vládu, aby se tomuto problému věnovala a stanovila si za cíl snížit plýtvání potravinami. „Bez ohledu na to, jakým způsobem vyrábíme naše potraviny, pokud se nespotřebují, tak to není dobrý způsob využívání zdrojů,“ dodala Gunders.

Zdroj: huffingtonpost.com

]]>