Kalifornský guvernér Gavin Newsom podepsal zákon, který místním samosprávám znemožňuje vyžadovat od voličů, aby u voleb předložili průkaz totožnosti, a jehož cílem je omezit snahy konzervativců ve městech, jako je Huntington Beach. (Foto: Flickr)

Nový zákon je reakcí na kontroverzní požadavek na průkaz voliče, který obyvatelé Huntington Beach schválili v březnu. V dubnu kalifornský generální prokurátor Rob Bonta a státní tajemnice Shirley Weberová zažalovali Huntington Beach, aby zákon zrušili, a tvrdili, že místní opatření porušuje státní ochranu voličů.

„Právo svobodně odevzdat svůj hlas je základem naší demokracie a politika Huntington Beach týkající se identifikace voličů je v rozporu s touto zásadou,“ uvedl Bonta v prohlášení při podání žaloby.

Podle Národní konference státních zákonodárných sborů je Kalifornie jedním ze 14 států, které pro volby nevyžadují voličské průkazy.

Autorem zákona je senátor Dave Min, který byl na začátku tohoto roku schválen kalifornským shromážděním a senátem. Min, demokrat kandidující do Kongresu, předložil návrh zákona, aby místní samosprávy nemohly zavádět vlastní pravidla pro identifikaci voličů, která podle něj neúměrně postihují voliče s nízkými příjmy, starší lidi a menšiny.

„Nemůžeme mít 100 různých statutárních měst, která si vymyslí 100 různých volebních pravidel na základě okrajových konspiračních teorií,“ uvedl Min v prohlášení pro Los Angeles Times.

Nové opatření vstoupí v platnost 1. ledna 2025.

Huntington Beach, v jehož čele stojí republikánská městská rada, svůj zákon o identifikaci voličů hájí s tím, že status statutárního města mu dává pravomoc rozhodovat o místních volbách. Žaloba státu toto stanovisko zpochybnila s tím, že státní zákony mají přednost.

„Právo svobodně volit je základem naší demokracie a politika Huntington Beach týkající se identifikace voličů je v rozporu s touto zásadou,“ uvedl Bonta v dubnovém prohlášení k žalobě.

Zdroj: newsweek.com