V pátečním rozhovoru pro Wall Street Journal (18. října) Trump řekl, že varoval Putina, s nímž má „skvělé vztahy“, před rozpoutáním války na Ukrajině, jinak „udeří“ na Moskvu.

Doslova měl Trump říci: 

„Řekl jsem: ‚Vladimíre, jestli zaútočíš na Ukrajinu, zasáhne tě to tak tvrdě, že tomu nebudeš věřit. Zasáhne tě to přímo uprostřed zatracené Moskvy“. Dále pokračoval: „Řekl jsem: ‚Jsme přátelé. Nechci to udělat, ale nemám na vybranou.„ On řekl: ‚V žádném případě.‘ Já řekl: ‚Stejně.‘“ 

Další podrobnosti o tom, kdy mělo k údajnému rozhovoru dojít, bývalý prezident neuvedl.

Reakce Medveděva

Samotné Rusko však Trumpovy hrozby nebralo příliš vážně. Putinův spojenec Dmitrij Medveděv v prohlášení zveřejněném na X (dříve Twitter) prohlásil, že Trumpovy hrozby jsou jen prázdná slova. 

„Trump se nechal unést. Opravdu mluvil o ‚úderu na zatracenou Moskvu‘? Samozřejmě že ne,“ vysmál se bývalý ruský prezident. „On obecně vyjednává velmi jemně. A na taková slova existuje jediná odpověď: ten váš zatracený Washington bude zasažen také. Obecně jsou naše vztahy s ním docela srdečné,“ dodal Putinův příznivec, který svůj příspěvek zakončil smajlíkem potrhaným smíchem.

A jak Kreml reaguje na Trumpovy nejnovější výhrůžky? Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov na tiskové konferenci uvedl, že Kreml nezveřejňuje obsah rozhovorů ruského prezidenta Vladimira Putina s představiteli jiných zemí. 

„Stále dáváme přednost velmi zodpovědnému postoji tím, že nezveřejňujeme obsah rozhovorů, které probíhají na nejvyšší úrovni,“ uvedl v pondělí podle ruských státních médií mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Bohužel některé hlavy států a vlád se tohoto postoje nedrží a v tomto případě nedodržují tuto informační ‚hygienu ‘,“ dodal Peskov s odkazem na Trumpa.

Zdroj: dailywrap.uk