Oopart (out of place artefact) je termín používaný pro desítky prehistorických předmětů nalezených na různých místech světa, které zdánlivě vykazují úroveň technologické vyspělosti neodpovídající době, v níž byly vyrobeny. (Foto: Youtube / AO)

Ooparty často frustrují konvenční vědce, potěší odvážné badatele otevřené alternativním teoriím a vyvolávají diskuse.

V roce 1998 vyšla zpráva o záhadné pyramidě v čínské provincii Čching-chaj poblíž hory Baigong.

Tvrdilo se v ní, že byly zaznamenány tři jeskyně naplněné „trubkami“, které zřejmě vedou do nedalekého jezera se slanou vodou.

Trubky se nacházejí také pod dnem jezera a na jeho břehu. Železné trubky jsou různě velké, některé jsou menší než párátko. Nejpodivnější je, že by mohly být staré asi 150 000 let. Vyplývá to ze zprávy Xinhuanet, která byla následně zcenzurována.

An example of a fossilized tree, with attached stigmarian roots. Specimen is from the Joggins Formation (Pennsylvanian), Cumberland Basin, Nova Scotia
River in Kunlun Mountain, Qinghai, China.

A kdyby je vytvořili lidé, musely by se přehodnotit dějiny, jak je běžně vnímáme.

Datování bylo provedeno pomocí termoluminiscence, což je technika, která určuje, jak dlouho byl krystalický minerál vystaven slunečnímu záření nebo zahříván. 

Předpokládá se, že lidé obývají tuto oblast teprve posledních 30 000 let. I v rámci známé historie oblasti byli jedinými lidmi, kteří ji obývali, kočovníci, jejichž životní styl by po sobě žádné takové struktury nezanechal.

O pyramidě, potrubí a výzkumu, který zahájil tým vědců vyslaný na průzkum v roce 2002, informovala čínská státní tisková agentura Sin-chua, aktualizovanou zprávu přinesla v roce 2003 agentura Sina.

Ačkoli se od té doby někteří snažili vysvětlit trubky jako přírodní jev, Jang Ťi, výzkumný pracovník Čínské akademie společenských věd, tehdy pro Xinhua uvedl, že pyramidu mohly postavit inteligentní bytosti.

Neodmítl teorii, že za ní mohou být zodpovědní dávní mimozemšťané, a řekl, že tato teorie je „pochopitelná a stojí za to se jí zabývat … ale je třeba použít vědecké prostředky, aby se prokázalo, zda je pravdivá, či nikoliv“. Další teorií je, že ji postavili pravěcí lidé pomocí technik, které lidé pozdějšího období ztratili.

Podle zprávy Sina z roku 2003 však: 

„Analýza nakonec určila, že vzorek je cementací uhlíku a pyritu a že není umělý.“

Záhadné fyzické vlastnosti

Podle prvních zpráv, které vedly k údivu nad místem nálezu, byly zjištěny následující skutečnosti.

„Trubky“ vedou do slaného jezera, ačkoli nedaleké dvojče obsahuje sladkou vodu. Okolní krajina je poseta něčím, co Xinhua popsala jako „podivně tvarované kameny“. Skály vyčnívají ze země jako rozbité sloupy.

Vedoucí oddělení propagace místní vlády v Delingha řekl Xinhua, že trubky byly analyzovány v místní huti a 8 % materiálu se nepodařilo identifikovat. Zbytek tvořil oxid železitý, oxid křemičitý a oxid vápenatý. Oxid křemičitý a oxid vápenatý jsou produkty dlouhodobé interakce mezi železem a okolním pískovcem, což ukazuje na starobylé stáří trubek. Liu Shaolin, inženýr, který analýzu provedl, řekl agentuře Xinhua: „Tento výsledek učinil místo ještě záhadnějším.“

„Příroda je tu drsná,“ řekl. „V oblasti nejsou žádní obyvatelé, natož moderní průmysl, jen několik migrujících pastevců na severu hory.“

K další záhadě přispívá fakt, že Zheng Jiandong, výzkumný pracovník v oblasti geologie z Čínské správy pro zemětřesení, řekl v roce 2007 státnímu deníku People’s Daily, že některé z trubek byly shledány vysoce radioaktivními. 

Zdroj: ancient-origins.net