Zapojení severokorejských jednotek do plnohodnotné války Ruska proti Ukrajině by bylo „krokem k eskalaci“, uvedl běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v rozhovoru pro BBC zveřejněném 23. října. (Foto: Flickr)

V projevu na okraj summitu BRICS v Kazani Lukašenko odmítl zprávy o tom, že Severní Korea vyslala své vojáky na pomoc ruskému válečnému úsilí, a označil je za „nesmysl“.

„Jak znám jeho povahu, (ruský prezident Vladimir) Putin by se nikdy nepokusil přesvědčit jinou zemi, aby zapojila svou armádu do ruské speciální operace na Ukrajině,“ řekl.

„Byl by to krok k eskalaci konfliktu, kdyby se na kontaktní linii nacházely ozbrojené síly jakékoli země, dokonce i Běloruska.“

Podle Lukašenka by Západ mohl na takový krok reagovat rozmístěním jednotek NATO na Ukrajině.

„I kdybychom se zapojili do války, byla by to cesta k eskalaci. Proč? Protože vy, Anglosasové, byste okamžitě řekli, že se na jedné straně zapojila další země… takže by na Ukrajině byla rozmístěna vojska NATO.“

Bělorusko, spojenec Ruska, se sice války přímo neúčastnilo, ale umožnilo Kremlu využívat své území jako nástupiště pro operace proti Ukrajině.

Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské vojenské rozvědky (HUR), uvedl, že první severokorejské jednotky by měly dorazit do Kurské oblasti 23. října. Ukrajina zahájila přeshraniční invazi v srpnu a stále zde drží značné rozlohy území.

Začátkem října Budanov uvedl, že první skupinu bude tvořit 2 600 vojáků.

Šéf Pentagonu Lloyd Austin 23. října potvrdil, že severokorejští vojáci jsou v Rusku, aniž by upřesnil jejich počet a úkoly.

Dvě severokorejské brigády, každá o síle až 6 000 osob, v současné době procházejí výcvikem v Rusku, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle vojenské rozvědky se někteří severokorejští důstojníci již nacházejí na okupovaných územích Ukrajiny, uvedl 17. října.

Severní Korea tyto zprávy popřela, zatímco mluvčí Kremlu poskytl na tuto otázku vyhýbavou odpověď.

Zdroj: kyivindependent.com