Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis v pondělí v prohlášení pro server Politico uvedl , že země Evropské unie by se měly vrátit k myšlence nasadit na Ukrajině boty v boji proti Rusku. (Foto: Flickr)

Tato myšlenka přichází poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron v únoru uvedl, že vyslání západních jednotek na Ukrajinu není „vyloučeno“ pro budoucí plány ve válce proti Rusku, podle agentury AP. Německý kancléř Olaf Scholz však tento plán prozatím utnul.

„Pokud se potvrdí informace o tom, že ruské zabijácké oddíly jsou vybaveny severokorejskou municí a vojenským personálem, musíme se vrátit k ‚botám na zemi‘ a dalším nápadům, které navrhl (francouzský prezident) Emmanuel Macron,“ uvedl v písemném komentáři, o němž v pondělí informoval server Politico.

Landsbergis o tom v neděli diskutoval na sociálních sítích.

Současná výzva k vyslání Evropanů na Ukrajinu, aby bojovali proti Rusku, přichází v reakci na tvrzení ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, že Severní Korea plánuje vyslání vojáků, kteří by bojovali za Rusko v regionu.

„Moskva i Pchjongjang tato tvrzení popřely a američtí představitelé uvedli, že tyto zprávy stále prošetřují,“ uvedla v pondělí agentura Reuters.

Zdroj: politico.eu