Texaský generální prokurátor Ken Paxton v úterý zažaloval Bidenovu administrativu a obvinil federální vládu, že nepomohla Texasu zkontrolovat status občanství některých registrovaných voličů ve státě – i když Paxton připustil, že hlasování bez občanství je nezákonné a velmi vzácné.

Paxton v žalobě argumentoval, že federální vláda je povinna pomáhat státům při ověřování občanského statusu registrovaných voličů, a obvinil americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti, že tak neučinilo.

Žaloba stupňuje Paxtonův hon na voliče bez občanství pouhé dva týdny před volbami a den poté, co v Texasu začalo předčasné hlasování. Naléhal na texaskou státní tajemnici Janet Nelsonovou, aby požádala federální vládu o předání údajů, které by stát mohl použít ke křížové kontrole svých seznamů voličů.

Americký úřad pro občanství a přistěhovalectví 10. října Nelsonovou upozornil na program, který spravuje a který mohou státy využívat k ověřování naturalizovaného nebo získaného občanského statusu jednotlivců. Imigrační úředníci se s úředníky několika států dohadovali o tom, jaké údaje jim může poskytnout.

„Program Systematic Alien Verification for Entitlements (SAVE) je nejbezpečnější a nejefektivnější způsob, jak spolehlivě ověřit občanství nebo imigrační status jednotlivce, a to i pro ověření týkající se registrace voličů a/nebo vedení volebních seznamů,“ napsal Nelsonovi ředitel agentury Ur M. Jaddou a dodal, že agentura ‚v současné době nemůže žádnému státu nabídnout alternativní postup‘.

žalobě, která byla mezitím podána, se uvádí, že program „není sám o sobě vhodným nástrojem pro stát, který chce ověřit občanský status osoby uvedené v seznamu voličů“.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti na žádost o komentář bezprostředně nereagovalo.

Paxton spolu s republikány z celé země v čele s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem opakovaně vznášel a využíval nepodložené obavy z hlasování neobčanů, aby zpochybnil integritu voleb.

Generální prokurátor Ken Paxton obvinil federální vládu, že neposkytuje údaje o občanství registrovaných voličů, i když připustil, že naprostá většina lidí v seznamech je legálními voliči.

Hlasování osob bez občanství je podle federálních i státních zákonů nezákonné. Odborníci tvrdí, že hlasování neobčanů je velmi vzácné a že neexistují žádné důkazy o tom, že by ovlivňovalo výsledky voleb.

V dopise ze 7. října adresovaném USCIS, v němž žádá o údaje o občanství, Paxton připustil, že naprostá většina osob, jejichž občanství chce jeho úřad potvrdit, jsou oprávnění a zákonní voliči.

Dne 2. října Paxton požádal Nelsonův úřad, aby mu poskytl seznam možných neobčanů, kteří jsou zapsáni v seznamu voličů.

Nelson mu poté sdělil záznamy o voličích, kteří nemají v jeho celostátním systému registrace voličů zapsáno číslo texaského řidičského průkazu nebo identifikační karty. Výslovně upozornila, že tyto záznamy „neodrážejí a v žádném případě nevypovídají o seznamu potenciálních občanů jiných států, kteří nejsou občany Spojených států amerických, ve státních voličských seznamech“.

Přesto Paxtonová naznačila, že stát „nemá možnost zjistit“, zda jsou někteří registrovaní voliči ve skutečnosti neobčané, a tudíž nezpůsobilí.

„Bidenova-Harrisova administrativa odmítla dodržovat federální zákony, což pro Texas představuje další překážku, kterou musí překonat při zajišťování svobodných a spravedlivých voleb v našem státě,“ uvedl Paxton v úterý.

Demokraté mezitím kritizovali veřejný zásah státní GOP proti hlasování neobčanů jako zastrašování voličů, které může potlačit oprávněné voliče a podkopat důvěru veřejnosti ve výsledky voleb.

Koncem srpna se guvernér Greg Abbott pochlubil, že stát vyškrtl ze svých seznamů více než 1 milion nezpůsobilých voličů, včetně 6 500 osob bez občanství, což posílilo nepodložená tvrzení republikánů, že neobčané hodlají hromadně hlasovat, aby volby přiklonili na stranu demokratů.

Vyšetřování deníku Texas Tribune a společnosti ProPublica zjistilo, že Abbottova tvrzení o neobčanech v seznamech voličů jsou téměř jistě nadsazená a v některých případech i mylná.

Zdroj: texastribune.org