Prezident Volodymyr Zelenskyj prozradil, že s kandidátem na prezidenta USA Donaldem Trumpem hovořil o potřebě přijetí Ukrajiny do NATO a zmínil se o tom, že se Kyjev zřekl jaderných zbraní. (Foto: Flickr)

Zdroj: Zelenskyj na brífinku v Bruselu po účasti na zasedání Evropské rady, kde představil ukrajinský plán vítězství, jak informovala Evropská pravda.

Podrobnosti: Prezident označil Budapešťské memorandum za neúčinnou dohodu, která nezajistila ochranu Ukrajiny poté, co se vzdala svého jaderného arzenálu.

„Která z těchto velmocí, všech jaderných zemí, utrpěla? Byly to všechny? Ne, pouze Ukrajina. Kdo se vzdal jaderných zbraní? Byly to všechny? Pouze Ukrajina. Kdo je dnes ve válce? Ukrajina.“

V rozhovoru s Donaldem Trumpem jsem mu řekl: „Ocitli jsme se v této situaci, tak jaké je východisko? Buď bude mít Ukrajina jaderné zbraně, a pak to bude naše obrana, nebo musíme mít nějaké spojenectví. Kromě NATO dnes neznáme žádné účinné spojenectví,“ zdůraznil Zelenskyj.

Dodal, že země NATO dnes nejsou ve válečném stavu, a proto Ukrajina dává přednost NATO před jadernými zbraněmi.

„Věřím, že mě Donald Trump slyšel. Řekl: ‚Vaše argumentace je spravedlivá‘,“ řekl Zelenskyj.

Pozadí:

  • Ukrajinský prezident zdůraznil, že pokud ukrajinští partneři nepodpoří Plán vítězství, bude to ve prospěch Ruska a bude to představovat obrovskou chybu.
  • Zelenskyj prozradil, že na summitu EU se k ukrajinskému Plánu vítězství vyjádřilo 18 lídrů, přičemž většina z nich mu vyjádřila podporu.

Zdroj: pravda.com.ua