Prezident Volodymyr Zelenskyj představil 16. října v parlamentu tolik diskutovaný plán vítězství Ukrajiny, některé jeho části však zůstaly utajeny. (Foto: Flickr)

Návrh se skládá z pěti bodů: pozvání do NATO, obranný aspekt, odstrašení ruské agrese, hospodářský růst a spolupráce a poválečná bezpečnostní architektura.

Plán zahrnuje tři tajné dodatky, které byly sděleny mezinárodním partnerům. David Arakhamia, šéf parlamentu vládnoucí strany, uvedl, že utajované části budou představeny vedoucím představitelům frakcí.

„Pokud bude plán podpořen, můžeme válku ukončit nejpozději příští rok,“ řekl Zelenskyj v parlamentu za přítomnosti vrchního velitele Oleksandra Syrského, šéfa vojenské rozvědky Kyryla Budanova a západních diplomatů.

„Plán vítězství Ukrajiny je plánem na posílení našeho státu a naší pozice. Abychom byli dostatečně silní na to, abychom ukončili válku. Ujistit se, že Ukrajina má všechny své svaly,“ řekl Zelenskyj.

„Tento plán může být realizován. Záleží to na našich partnerech. Zdůrazňuji: na partnerech. Rozhodně to nezávisí na Rusku.“

Pozvání Ukrajiny do NATO se umístilo na prvním místě seznamu. Kyjev podal žádost o vstup v září 2022, ale od spojenců zatím nedostal jasný signál.

„Chápeme, že členství v NATO je otázkou budoucnosti, nikoli přítomnosti,“ řekl Zelenskyj, ale dodal, že pozvání nabídnuté hned by ukázalo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi chybu v „jeho geopolitických kalkulacích“.

„Jsme demokratický národ, který dokázal, že dokáže ochránit náš společný způsob života.“

Druhý článek zdůrazňuje nutnost přenést válku na ruské území, jako například během přeshraničního vpádu do Kurska zahájeného na začátku srpna. Tím se zabrání vytvoření případných „nárazníkových zón“ na ukrajinském území.

Tento bod rovněž vyzývá ke zrušení omezení úderů dlouhého doletu v Rusku, k dodatečným dodávkám prostředků dlouhého doletu a k podpoře Západu při sestřelování ruských raket a bezpilotních letounů nad Ukrajinou.

Další podpora při budování ukrajinských pozemních sil, protivzdušné obrany, investic do obrany, zpravodajské pomoci a další vojenské pomoci pomůže posílit Ukrajinu a odradit ruské obyvatelstvo od jejich „ideologie války“, uvedl prezident.

Třetí bod se týká nejaderného odstrašování, jehož jedna část zůstane utajena. Ukrajina navrhuje „komplexní balíček nejaderného strategického odstrašení na svém území“, který by zemi ochránil před budoucí agresí.

Tento bod byl podrobně představen vedoucím představitelům USA, Velké Británie, Německa, Francie a Itálie.

Čtvrtá část se zabývá využitím přírodních zdrojů Ukrajiny, jako je uran, titan a lithium, které představují pro Kyjev a EU potenciál hospodářského růstu. Ukrajina nabízí zvláštní dohodu o společných investicích a využívání těchto zdrojů s EU a USA.

Část dále vyzývá k zesílení mezinárodních sankcí proti Rusku, aby byla oslabena jeho schopnost udržet agresi.

Tato čtvrtá část obsahuje také utajovanou část, která byla poskytnuta západním partnerům.

Pátá část se týká poválečné bezpečnostní architektury Ukrajiny. Podle Zelenského se Kyjev může pochlubit velkými a zkušenými vojenskými silami, které mohou posílit NATO a bezpečnost evropského kontinentu.

„Pokud budou partneři souhlasit, pak po válce předpokládáme nahrazení některých amerických vojenských kontingentů umístěných v Evropě ukrajinskými jednotkami,“ uvedl prezident.

„Pokud Putin dosáhne svých šílených geopolitických, vojenských, ideologických a ekonomických cílů, vytvoří to zdrcující dojem pro ostatní potenciální agresory, zejména v oblasti Perského zálivu, Indopacifiku a Afriky, že agresivní války mohou být výhodné i pro ně,“ řekl prezident zákonodárcům.

Zelenskyj poznamenal, že Putinova „koalice zločinců“ nyní zahrnuje Severní Koreu, která poskytla nejen zbraně, ale i personál pro ruské továrny a armádu.

„To je fakticky účast druhého státu ve válce proti Ukrajině na straně Ruska.“ Prezident rovněž vyzdvihl podporu poskytnutou Íránem a Čínou.

„Musíme realizovat plán vítězství, abychom donutili Rusko k účasti na mírovém summitu a k připravenosti ukončit válku.“

Zdroj: kyivindependent.com