Statistické šetření zveřejněné v časopise Nature nezjistilo žádné zjistitelné zrychlení tempa globálního oteplování po roce 1970. (Foto: Flickr)

Dr. Kevin Collins, vedoucí lektor pro životní prostředí a systémy na Open University, uvedl:

„Otevírání klimatu je pro nás velmi důležité: „Vzhledem k tomu, že mnoho lidí a míst na celém světě zažívá v posledním desetiletí každoročně rekordní teploty, je velmi lidské předpokládat, že se globální oteplování zrychluje nebo „prudce roste“.

Tento výzkum však na základě autoritativní statistické analýzy nárůstu teplot od roku 1970 dospěl k závěru, že k žádnému znatelnému nárůstu nedochází. Přesto.

„Výsledky naopak naznačují, že globální oteplování probíhá v ustáleném stavu. Jak však autoři přiznávají, může to být způsobeno tím, že velikost případného zrychlení je buď statisticky příliš malá, nebo prostě není k dispozici dostatek údajů, aby bylo možné v posledním desetiletí nárůst detekovat.

Jinými slovy, je ještě příliš brzy na to, aby se dalo říci, zda poslední desetiletí (nejteplejší v historii) představuje „skok“ v trendu oteplování. V roce 2035 nebo 2040 se možná ohlédneme zpět a budeme moci konstatovat, že od roku 2015 došlo k zásadnímu posunu v trendu oteplování.

Existuje velmi reálné nebezpečí, že nový výzkum bude nesprávně interpretován tak, že ukazuje, že ke globálnímu oteplování nedochází nebo že ustálený nárůst teploty znamená, že máme spoustu času jednat.

„Holými statistikami globálního oteplování již žije mnoho obyvatel a komunit, jejichž živobytí je vážně ovlivněno vlnami veder, suchy, povodněmi, zvyšováním hladiny moří a dalšími změnami životního prostředí.“

Prof. Richard Allan, profesor klimatických věd na univerzitě v Readingu a v Národním středisku pro pozorování Země, řekl:

„Vědci se domnívají, že se otepluje: „Nový výzkum poukazuje na obtížnost zjištění nárůstu rychlosti oteplování povrchu, které je ovlivňováno přirozenými výkyvy, jako jsou výkyvy mezi teplými jevy El Niño a chladnými jevy La Niña. Družicová pozorování a měření oceánů však již zjišťují stálý nárůst rychlosti ohřívání Země, který je méně náchylný na meziroční výkyvy na mořské hladině.

„Ve skutečnosti je při podrobném zkoumání všech důkazů zřejmé, že klimatické změny se spíše zrychlují, než že by pokračovaly stabilně. Zastavit globální oteplování stabilizací zemského klimatu a omezit další škody způsobené zhoršováním extrémního počasí a zvyšováním hladiny moří je možné pouze rychlým a masivním snížením emisí skleníkových plynů.“

Zdroj: nature.com