Čína zaplavuje světový trh lithiem a za poslední rok snížila ceny o 80 %, aby zlikvidovala konkurenci, tvrdí náměstek ministra USA Jose Fernandez. (Foto: Flickr)

Čínští výrobci lithia zaplavují světový trh kritickým kovem a způsobují „dravý“ pokles cen, protože se snaží eliminovat konkurenční projekty, uvedl vysoký americký představitel při návštěvě Portugalska, které má dostatečné zásoby lithia.

Jose Fernandez, náměstek ministra pro hospodářský růst, energetiku a životní prostředí na americkém ministerstvu zahraničí, v pondělí pozdě večer na brífinku uvedl, že Čína produkuje mnohem více lithia, „než svět dnes zdaleka potřebuje“.

„To je záměrná reakce Čínské lidové republiky na to, o co se snažíme“ zákonem o snížení inflace – největším investičním balíčkem v oblasti klimatu a energetiky v historii USA v hodnotě přes 400 miliard dolarů, řekl Fernandez a dodal:

„(Snižují) cenu, dokud nezmizí konkurence. To se právě děje.“

Na Čínu připadají přibližně dvě třetiny světové produkce lithiových chemikálií, které se používají především v bateriových technologiích, včetně baterií pro elektromobily. Ceny lithia se v uplynulém roce snížily o více než 80 %, a to především v důsledku nadprodukce z Číny a poklesu poptávky po elektromobilech.

Propad cen se však dotýká i Číny, neboť donutil čínské společnosti, jako je například bateriový gigant CATL (300750.SZ), otevřít novou záložku, pozastavit výrobu v některých dolech.

Zdroj: reuters.com