Bývalý prezident Barack Obama ve čtvrtek vyrazil na kampaň za Kamalu Harrisovou – a udeřil do několika plochých tónů, když blahosklonně vynadal černochům za jejich nedostatečnou podporu viceprezidentky a dokonce zašel tak daleko, že je obvinil ze sexismu.

„Ještě jsme neviděli takovou energii a účast ve všech koutech našich čtvrtí a komunit, jakou jsme viděli, když jsem kandidoval já,“ řekl Obama na neohlášené předvolební zastávce v terénní kanceláři kampaně v Pittsburghu.

„Chci také říci, že se to zdá být výraznější u bratrů.“ S apelem na rasovou příslušnost pak Obama skupině převážně černochů v předvolební kanceláři řekl, že volba v roce 2024 je jasná, vzhledem k tomu, že „na jedné straně máte někoho, kdo vyrostl jako vy, zná vás, chodil s vámi na vysokou školu, rozumí bojům a bolesti a radosti, které z těchto zkušeností plynou…“

Prominentní černošský podporovatel Trumpa Rob Smith reagoval na blahosklonný výlev bývalého prezidenta nad „bratry“, kteří se bojí volit Kamalu Harrisovou.

V nyní virálně šířené odpovědi Smith Obamovi vzkazuje: „Žádné vaše poučování, šikana nebo zahanbování mě nepřiměje změnit rozhodnutí [volit Trumpa].“

Podívejte se: