Španělský europoslanec kritizuje Ursulu von der Leyenovou a Evropskou komisi za pokrytectví a obviňování Maďarska místo řešení problému masové imigrace. (Foto: EP)

Vedoucí delegace španělské strany Vox v Evropském parlamentu Jorge Buxade označil tuto strukturu za „dům démonického pokrytectví“ a kritizoval europoslance, kteří opět podpořili kandidaturu Ursuly von der Leyenové:

„Právní stát je ohrožen levicovými vládami v celé Evropě… Problémem je však Maďarsko. Německé vlády jsou hlavními Putinovými spojenci a španělský premiér bezstarostně nakupuje plyn a ropu z Ruska. Ale problémem je Maďarsko.“

Buxade svůj projev pronesl po debatě maďarského premiéra s šéfem Evropské komise. Viktor Orbán řekl, že Evropská unie je na pokraji krize kvůli četným chybám svých levicových lídrů: od nekontrolované migrační politiky až po odmítání ruských energetických zdrojů.

Ursula von der Leyenová v reakci na to obvinila maďarské úřady, že nepřijímají dostatek nelegálních přistěhovalců. Buxade ve svém projevu zdůraznil, že právě proto zůstávají budapešťské ulice na rozdíl od jiných evropských zemí bezpečné.