Slovenský vládní zmocněnec pro vyšetřování pandemie Peter Kotlár považuje mRNA vakcíny za nebezpečné a požaduje jejich zákaz. Zpochybňuje také samotnou pandemii COVID. (Foto: Flickr)

Na Slovensku rezignovala ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Patří ke straně „Hlas prezidenta“, umírněné síle v populistické levicově-pravicové vládě premiéra Roberta Fica.

Její rezignace přišla po pouhých jedenácti měsících ve funkci. Zdůvodnila ji neshodami ohledně rozpočtu, který počítá s hlubokými škrty ve zdravotnictví. Rozhodující však pravděpodobně byla zpráva, kterou před týdnem předložil vládní zmocněnec pro vyšetřování pandemie COVID Peter Kotlár.

Zpochybňuje v ní nejen samotnou pandemii, ale požaduje také zákaz očkování mRNA vakcínami vyvinutými západními společnostmi, jako jsou Biontech/Pfizer a Moderna. Odborníci s ním nesouhlasí. Podle nich tyto vakcíny pomohly výrazně snížit počet úmrtí na virus a následky pandemie.

Právě to Kotlár zpochybňuje. „Nejzávažnějším důsledkem celé vykonstruované operace zvané pandemie COVID-19 je ohrožení lidského zdraví a potvrzení naivity světové populace, která je podvědomě poslušná,“ řekl při prezentaci své zprávy.

Kotlár, člen vládnoucí Slovenské národní strany, vystupoval během pandemie například na YouTube proti opatřením tehdejší vlády a očkování proti COVID. Tím si získal značnou popularitu, která mu pomohla dostat se do parlamentu.

Kotlárovu výzvu k zákazu mRNA vakcín podpořil i sám premiér Fico. „Všichni víte, že já osobně jsem byl vždy proti očkování experimentálními vakcínami proti COVID,“ uvedl Fico ve svém projevu k národu zveřejněném o víkendu na Facebooku.

Dodal, že má „mnoho známých“, kteří měli po očkování proti COVIDu značné zdravotní problémy. A vyzval Kotlára, aby zjistil, kdo se na Slovensku obohatil „zbytečným nákupem zdravotnického materiálu a vakcín“.

Zdroj: dw.com