Herečka Eva Mendesová vyhlásila bojkot značky Kellogg’s kvůli přísadám „zakázaným v jiných zemích Herečka Eva Mendesová prohlásila, že bojkotuje společnost Kellogg’s. (Foto: Instagram / Eva Mendes)

Tvrdí, že cereálie, na kterých vyrůstala, jsou plné chemických přísad zakázaných v jiných zemích.

V úterním příspěvku na Instagramu hollywoodská herečka ocenila „Food Babe“ Vani Hariovou, která jí pomohla upozornit na škodlivá potravinářská barviva, která se vyskytují v amerických potravinách a znepokojivě i v dětských snídaňových cereáliích.

„Vyrostla jsem na cereáliích. Pořád je miluju, ale už nebudu jíst @kelloggsus poté, co jsem zjistila, že spousta přísad, které používají tady v USA, je v jiných zemích ZAKÁZANÁ. Proč? Protože jsou škodlivé pro děti,“ napsala v úterý herečka z filmu The Other Guys.

„Gracias @thefoodbabe za to, že mi pomohla na to upozornit a požadovat, aby [Kellogg’s] odstranil tato pro nás škodlivá umělá potravinářská barviva – stejně jako to dělají v jiných zemích,“ dodala padesátiletá Mendesová.

Herečka Hitch, jejíž účet se může pochlubit 6,6 milionu sledujících, také zveřejnila obrázek ilustrující, jak kanadská verze „Froot Loops“ vynechává potravinářská barviva Red 40, Yellow 5, Blue 1 a Yellow 6, z nichž některá podle zjištění způsobují rakovinu u laboratorních krys.

Herečka z filmu Ghost Rider navíc zveřejnila leták upozorňující na nadcházející demonstraci před sídlem společnosti Kellogg v Battle Creeku ve státě Michiganu.

„Food Babe“ se minulý týden objevila u kulatého stolu pořádaného senátorem Ronem Johnsonem (R-Wis.), kde se obořila na americké regulační orgány za to, že umožňují prodej těchto potravin v USA, přestože obsahují škodlivé složky, které jsou v Evropě zakázány.

„Naše vláda nechává americké potravinářské společnosti beztrestně podávat americkým občanům škodlivé přísady, které jsou v jiných zemích zakázány nebo přísně regulovány,“ uvedla Hariová.

„Ještě horší je, že americké potravinářské společnosti prodávají v zámoří naprosto stejné výrobky bez těchto chemikálií, ale rozhodly se nám zde nadále servírovat jejich nejtoxičtější verzi,“ řekla a dodala: “Je to neamerické.“

Výřečná zastánkyně čistých potravin dále vysvětlila, jak se řada populárních amerických potravinářských výrobků liší od svých britských protějšků, včetně hranolků McDonalds, které, jak zdůraznila, obsahují v USA 11 složek – včetně formaldehydu – ve srovnání se třemi složkami v Evropě.

„Tohle jsou Skittles. Všimněte si dlouhého seznamu rozdílů ve složení,“ řekla a ukázala na graf.

„V americké verzi je 10 umělých barviv a oxid titaničitý. Tato složka je v Evropě zakázána, protože může způsobit poškození DNA. Umělá barviva se vyrábějí z ropy a výrobky obsahující tato barviva vyžadují v Evropě varovné označení. A jsou spojována s rakovinou a narušením imunitního systému.“

Na problematiku toxických chemikálií v amerických potravinách upozornil také bývalý nezávislý prezidentský kandidát Robert F. Kennedy mladší, který odhaluje nebezpečí ultra zpracovaných potravin a olejů ze semen a nedávno se spojil s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, aby vyhlásil program „Make America Healthy Again“.