Nový vládní whistleblower poprvé odhaluje název programu USAP (Unacknowledged Special Access Program) pro neidentifikované anomální jevy (UAP). (Foto: Flickr)

Jednou z nejdůležitějších povinností Kongresu je dohled nad výkonnou mocí obecně a nad armádou a zpravodajskou komunitou (IC) zvláště. Tuto odpovědnost specifikuje první článek Ústavy Spojených států. Tato úloha zajišťuje, aby mocné vládní subjekty fungovaly v mezích zákona, dodržovaly demokratické zásady a zůstaly odpovědné americkému lidu.

Tato odpovědnost se vztahuje i na utajované programy, jako jsou programy zvláštního přístupu (Special Access Programs, SAP). Podle zákona musí ministerstvo obrany (DOD) o jejich existenci informovat „Gang of Eight“ (předsedy a řadové členy zpravodajských výborů Sněmovny reprezentantů a Senátu a vůdce většiny a menšiny ve Sněmovně reprezentantů a Senátu) a/nebo příslušné kongresové výbory.

Zákon o národní bezpečnosti z roku 1947 vyžaduje, aby tajné operace a programy utajeného přístupu (Compartmentalized Access Programs – CAP) prováděné zpravodajskými službami, včetně vojenského zpravodajství, byly oznamovány Kongresu. Konkrétně musí prezident poskytnout písemné zjištění, které odůvodňuje tajné akce, a předložit je výborům Sněmovny reprezentantů a Senátu pro zpravodajské služby.

Ačkoli armáda a IC mohou omezit množství podrobností sdílených s Kongresem, ústavní a zákonná odpovědnost zůstává zachována. Nejlepší dezinfekcí zůstává sluneční svit. Čtenáři samozřejmě mohou nevěřit whistleblowerům a důkazům, které o UAP poskytují. Netvrdím, že vím, co jsou zač.

Existuje však stále více důkazů o tom, že vláda není transparentní ohledně toho, co ví o UAP, a že složky v armádě a IC porušují svou ústavní povinnost informovat Kongres o svých operacích.

Pentagon na tento článek po jeho zveřejnění reagoval. Celou odpověď přikládám na konci článku. – Michael

Podle zprávy úřadu, který Pentagon vytvořil v roce 2022 za účelem studia neidentifikovaných anomálních jevů (UAP), dříve nazývaných UFO, z května 2024 neexistují žádné důkazy o tom, že by Zemi navštívila nějaká nelidská nebo mimozemská inteligence.

Úřad Pentagonu pro řešení celoplanetárních anomálií (AARO) „vyhodnocuje, že nepřesné tvrzení, že USG provádí zpětné inženýrství mimozemských technologií a tají je před Kongresem, je z velké části,“ uvádí se v závěru zprávy , „výsledkem cirkulárních zpráv skupiny jednotlivců, kteří se domnívají, že tomu tak je, přestože chybí jakékoli důkazy.“
Bývalý ředitel AARO mezitím rezignoval na svou funkci a opakovaně toto téma odmítl a zesměšnil s tím, že za řeči o tomto fenoménu může především malá skupina jedinců v zajetí náboženství založeného na fámách.

Kritici však tvrdí, že 63stránková historie vyšetřování UAP americkou vládou od konce druhé světové války je podle AARO plná faktických chyb a špatných odkazů, včetně odkazů na Wikipedii. A v dokumentu chyběly historické informace, které se objevily ve 117stránkovém dokumentu „Časová osa UAP“ vytvořeném bývalým nebo stávajícím zpravodajským důstojníkem americké vlády, který Public zveřejnil v loňském roce.

Christopher Mellon, bývalý náměstek ministra obrany za vlády prezidenta George Bushe mladšího, napsal dlouhé vyvrácení, v němž dospěl k závěru, že „jde o nejchybovější a nejneuspokojivější vládní zprávu, jakou si pamatuji, že jsem během nebo po desetiletích vládní služby četl“.

A za důvěryhodnost svědků a whistleblowerů UAP se zaručily významné politické osobnosti, včetně republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, senátora Marca Rubia, senátorky Kirsten Gillibrandové a demokratů i republikánů v Kongresu.

„Vedl jsem rozhovory se solidními lidmi,“ řekl v září bývalý prezident Donald Trump, “skvělí piloti amerického letectva atd. viděli věci, které nedokážou vysvětlit.“

Rozhovor bývalého prezidenta Donalda Trumpa s jeho synem Donem Trumpem mladším o UAP.

Trump opakovaně uvedl, že vláda má informace o UAP, které nezveřejnila. V roce 2020 během podcastu se svým synem Donaldem Trumpem mladším Trump řekl,,Nebudu s vámi mluvit o tom, co o tom vím, ale je to velmi zajímavé“.

V červnu letošního roku Trump uvedl, že vláda má informace o UAP, které nezveřejnila. „Mám k nim přístup,“ řekl, “a mluvím o tom s lidmi. Ve skutečnosti jsem o tom měl schůzky. A oni vám řeknou, že se něco děje.“

V roce 2021 bývalý ředitel CIA John Brennan řekl,,Myslím, že některé jevy, které můžeme pozorovat, jsou i nadále nevysvětlitelné a mohou být určitým typem jevu, který je výsledkem něčeho, čemu zatím nerozumíme, a může se jednat o určitý typ aktivity, o níž by někdo mohl říci, že představuje jinou formu života.“

V témže roce současná ředitelka Národního zpravodajství Avril Hainesová uvedla, že UAP by mohly představovat nelidskou inteligenci (NHI).

V roce 2023 bývalý vysoce postavený zpravodajský důstojník David Grusch vypověděl v Kongresu, že americká vláda získala vesmírné lodě nelidského původu a těla, což zasvěcení pracovníci americké vlády sdělili veřejnosti.

V červenci 2022 dospěl generální inspektor zpravodajské komunity k závěru, že Gruschova stížnost na to, že „prvky“ IC před Kongresem zatajovaly nebo skrývaly informace týkající se UAP, „aby záměrně a úmyslně zmařily legitimní dohled Kongresu nad programem UAP“, je „věrohodná“ a „naléhavá“.

V té době zastupoval Grusche Charles McCullough III, první generální inspektor zpravodajské komunity, kterého Senát USA potvrdil do funkce v roce 2011.

To neznamená, že mimozemské bytosti obsazují nebo provozují UAP, ani že vláda USA a vojenští dodavatelé ukrývají havarované mimozemské lodě nebo těla, jak tvrdí někteří bývalí astronauti, bývalí důstojníci IC a bývalí vojenští představitelé.

Existují i jiná vysvětlení UAP. Současné převládající alternativní teorie, včetně těch, které předkládá AARO, jsou, že UAP jsou jakýmsi přírodním jevem, kterému zatím nerozumíme, jako je kulové osvětlení nebo plazma. Mohly by být také součástí nějakého nového amerického nebo zahraničního vládního zbrojního programu, jako jsou drony, letadla, balóny, CGI hoaxy nebo ptáci.

Jiní skeptici UAP tvrdí, že za tímto jevem stojí určitá kombinace vládních dezinformací a společenské nákazy, jako byla satanistická panika v 80. letech 20. století nebo salemské čarodějnické procesy mezi věřícími v UAP v americké armádě.

Je možné, že Pentagon a CIA stále hrají s Američany dezinformační hry, aby zakryly nepřiznané programy? Nebo že zpravodajské a bezpečnostní agentury i politici vytvářejí hoax o UAP, aby vystrašili veřejnost? A je možné, že whistlebloweři si část svých svědectví nebo všechna svědectví vymýšlejí?

Americké letectvo údajně v minulosti použilo dezinformace proti milovníkům UFO, aby zakrylo zbrojní program. Něco podobného se může dít i dnes.

Tuto teorii však nepodporují žádné dostupné důkazy. A tak, i když by tato možnost neměla být ignorována, aby byla pravdivá, vyžadovala by komplikované spiknutí s nejasnou motivací.

Jak loni poznamenal senátor Rubio: „Většina [informátorů o UAP] zastávala velmi vysoké prověrky a vysoké pozice v naší vládě. Takže se ptáte sami sebe: Jakou motivaci by mělo tolik lidí s takovou kvalifikací – jsou to seriózní lidé – k tomu, aby se přihlásili a něco si vymysleli?“

Rubio rovněž uvedl, že osoby s „vysokými prověrkami a vysokými pozicemi v naší vládě“, které „z první ruky vědí“ o UAP, se „obávají, že jim bude ublíženo“.

Grusch a další oznamovatelé UAP tvrdí, že se jim vláda mstila a snažila se jim zabránit ve zveřejnění.

V loňském roce senátorka Gillibrandová řekla,,Je tu spousta strachu, a tak nevím, jestli tomu někdy přijdeme na kloub. Nevím, jestli se někdy dostaneme k informacím o zvláštních přístupových programech, které jsou „potřeba znát“, jenomže Kongres se o nich [nedočetl]. Snažím se tomu přijít na kloub.“

Vzdělání a zkušenosti mnoha svědků a whistleblowerů UAP, včetně těch z IC a armády USA, podkopávají lehkovážné odmítání všech těchto osob jako podivínů a podvodníků.

V roce 2021 John Ratcliffe, ředitel Národního zpravodajství za bývalého prezidenta Trumpa, řekl, že UAP prokázala „technologie, které nemáme a kterým se, upřímně řečeno, nejsme schopni bránit“. A Ratcliffe uvedl, že analytici amerických zpravodajských služeb mají „vysokou jistotu“, že za slavným „Tic Tac“ UAP, s nímž se nad vodou setkali čtyři piloti námořnictva, nestojí zahraniční protivníci.

V říjnu loňského roku Úřad ředitele národního zpravodajství a ministerstvo obrany zveřejnily výroční zprávu o UAP do roku 2023. V ní se uvádí, že „mnoho zpráv od vojenských svědků skutečně představuje potenciální obavy o bezpečnost letu a existují některé případy, kdy hlášené UAP potenciálně vykazovaly jednu nebo více znepokojivých výkonnostních charakteristik, jako je například vysoká rychlost letu nebo neobvyklá manévrovatelnost“.

A konečně, mnoho videí a fotografií nelze snadno odmítnout a lidé hlásili podobné UAP ještě předtím, než existovaly nebo byly rozšířeny drony, letadla a CGI.

A nyní stávající i bývalí američtí vládní úředníci sdělili členům Kongresu, že AARO a Pentagon porušily zákon tím, že nezveřejnily významný soubor informací o UAP, včetně databází vojenského zpravodajství, které mají důkazy o jejich existenci jako fyzických plavidel.

Jednou z těchto osob je současný nebo bývalý vládní úředník USA, který působí jako informátor o UAP. Tato osoba sepsala zprávu, v níž uvádí, že „výkonná moc po určitou dobu, dost možná po desetiletí, spravuje záležitosti UAP/NHI bez vědomí Kongresu, bez dohledu a bez povolení“.

Kromě toho tyto osoby odhalily název aktivního a vysoce tajného „programu zvláštního přístupu bez vědomí“ (Unacknowledged Special Access Program, USAP) ministerstva obrany. Zdroj dokumentu sdělil veřejnosti, že USAP je „strategický zpravodajský program“, který je součástí rodiny dlouhodobých, vysoce citlivých programů americké armády zabývajících se různými aspekty ‚problému‘ UAP“.

Zdroj: public.news