Hillary Clintonová v rozhovoru pro CNN uvedla, že společnosti provozující sociální média musí rychle přistoupit k cenzuře obsahu, který Američané používají online, jinak establishment „ztratí naprostou kontrolu“ nad vyprávěním.

V rozhovoru s Michaelem Smerconishem si Clintonová minulý týden stěžovala, že nedostatek cenzury na platformách, jako je X.

„Měli bychom podle mého názoru zrušit něco, čemu se říká § 230, který dával platformám na internetu imunitu, protože se mělo za to, že jsou jen průchozí, že by neměly být posuzovány za zveřejňovaný obsah,“ začala Clintonová.

„Nyní však víme, že to byl příliš jednoduchý názor, že pokud platformy, ať už je to Facebook nebo Twitter/X nebo Instagram nebo TikTok, nemoderují a nekontrolují obsah, ztrácíme nad ním naprostou kontrolu, a nejde jen o sociální a psychologické dopady, ale o skutečné škody.“

Cenzura na internetu dostala velký zásah poté, co Elon Musk v roce 2022 koupil Twitter a přejmenoval jej na platformu pro svobodu projevu X, která do značné míry dokázala zmírnit falešné narativy mainstreamových médií a odhalit potlačované informace v reálném čase, přičemž posledním příkladem je neúspěšná reakce FEMA na hurikánem postižené oblasti Severní Karolíny, Georgie a Tennessee.

Musk zejména bije na poplach kvůli snahám demokratů o ukončení svobody slova poté, co John Kerry otevřeně prohlásil, že v případě vítězství demokratů ve volbách bude první dodatek změněn.

„Demokratická strana otevřeně prohlašuje, že chce změnit ústavu, aby skoncovala se svobodou slova!“ varoval v sobotu v pořadu X.

Hillary Clintonová v rozhovoru pro CNN uvedla, že spoleKerry, podobně jako Clintonová, si nedávno posteskl nad tím, že první dodatek ztěžuje establishmentu udržení kontroly nad tokem informací.

„Dnes je opravdu těžké vládnout. Rozhodčí, kteří nám dříve určovali, co je fakt a co není fakt, byli do jisté míry vykucháni,“ řekl Kerry během setkání Světového ekonomického fóra o udržitelnosti. „A lidé si pak sami vybírají, kam půjdou pro zprávy a informace, a pak se prostě dostanete do začarovaného kruhu.“

„A nyní se hodně diskutuje o tom, jak tyto subjekty omezit, aby se zaručilo, že budete mít nějakou odpovědnost za fakta,“ dodal.