Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek prohlásil, že nedávné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina o možných změnách národní jaderné doktríny by měly být interpretovány jako „signál Západu“. (Foto: Flickr)

„Mělo by to být považováno za určitý signál,“ řekl Peskov na tiskovém brífinku v Moskvě.

Upřesnil však, že Rusko v současné době nemá v plánu rozšiřovat svůj jaderný arzenál. „Ne, takové plány nebyly zmíněny, ani v této věci nebylo učiněno žádné prohlášení.“

Na otázku, zda se v souvislosti s úpravou jaderné doktríny hovořilo o možnosti zrušení moratoria na jaderné zkoušky, Peskov odpověděl: „Na vaši otázku nemohu odpovědět. Viděl jste otevřenou část jednání, ale zbytek zasedání byl zcela uzavřený.“

Peskov ujistil, že případné rozhodnutí o zveřejnění aktualizované jaderné doktríny bude sděleno „včas“.

Na středečním zasedání Rady bezpečnosti země Putin zdůraznil potřebu revidovat jadernou doktrínu v reakci na „rychle se měnící“ vojensko-politickou situaci a „vznik nových zdrojů vojenských hrozeb a rizik“ pro Rusko a jeho spojence.

Navrhl rozšířit seznam států a vojenských aliancí podléhajících jadernému odstrašení a také identifikovat nové vojenské hrozby, kterým by bylo možné čelit pomocí opatření jaderného odstrašení.

Prezident navrhl považovat jakoukoli agresi proti Rusku ze strany nejaderných států, pokud je podporována jadernými mocnostmi, za společný útok.

Putin rovněž nastínil, že aktualizovaná doktrína by umožňovala použití jaderných zbraní, pokud by vojenské velení obdrželo ověřené informace o rozsáhlém spuštění leteckých a kosmických útočných systémů, jako jsou taktická a hypersonická letadla, řízené střely nebo bezpilotní letouny, které by překročily ruské území.

„Vyhrazujeme si právo použít jaderné zbraně v reakci na agresi proti Rusku a Bělorusku jako členu svazového státu, včetně případů, kdy konvenční zbraně představují kritickou hrozbu pro naši suverenitu,“ dodal.

Zdroj: bbc.com