Když jsme dnes ráno informovali o tom, že se zdálo, že pekingské mocenské špičky zachvátila náhlá – a nesmírně opožděná. (Foto: Flickr)

Naléhavost urychleně přijmout řadu nových měnových stimulačních opatření, včetně snížení 14denního reverzního repo nástroje, řekli jsme, že během dnešního improvizovaného brífinku o ekonomice můžeme očekávat mnohem více, za účasti tří nejvyšších finančních regulátorů země, který podnítil spekulace, že Čína se chystá rozpoutat mnohem větší úsilí o oživení růstu, mezi něž patří další snížení reverzní repo sazby a sazby LPR, ale také snížení RRR a různá další měnová stimulační opatření.

Přesně to se stalo před několika okamžiky, kdy guvernér PBoC Pan Gongšeng rozpoutal to, co agentura Bloomberg nazvala „stimulační blesk“ a co my nazýváme „čirá panika“, když oznámil řadu stimulačních opatření na podporu potápějící se ekonomiky a hroutícího se akciového trhu. Patří mezi ně:

  • PBOC sníží 7denní reverzní repo sazbu o 20 bazických bodů.
  • PBOC sníží sazbu povinných minimálních rezerv o 0,5 %, cožje krok, který uvolní 1 bilion jüanů (142 miliard USD) likvidity, uvedl Pan.
    • Čína také může v letošním roce ve vhodnou dobu dále snížit RRR o dalších 0,25 až 0,5 %.
  • PBOC sníží jednoletou MLF sazbu o 30 bps.
  • PBOC také sníží sazby pro stávající hypotéky a sníží podíl záloh u druhého bydlení z 25 % na 15 %.
  • Sazba pro vklady bude snížena, aby se „neutralizoval“ dopad na marže bank.

„Uvolnění měnové politiky přišlo odvážněji, než se očekávalo, a to díky současnému oznámení snížení sazeb i RRR,“ uvedla Becky Liuová, vedoucí oddělení makro strategie pro Čínu ve společnosti Standard Chartered Plc. „V návaznosti na nadměrné snižování sazeb ze strany Fedu vidíme v příštích čtvrtletích prostor pro odvážnější uvolňování.“

Neboli, abychom citovali Mika Ehrmantrauta, už žádná polovičatá opatření, přesně jak jsme předpovídali v pátek.

Ale počkejte, je toho mnohem víc: v době, kdy se čínským akciím nechce přiblížit ani čistič bot, guvernér PBOC rovněž uvedl, že – v posledním pokusu o záchranu akciového trhu v zemi – zřídí swapovou facilitu, která umožní firmám obchodujícím s cennými papíry, fondům a pojišťovnám využívat likviditu PBOC k nákupu akcií.Zprostředkovatelům, fondům a pojišťovnám bude umožněno zastavit aktiva výměnou za likviditu pro fondy a nakupovat akcie; PBOC také zřídí samostatný specializovaný refinanční nástroj pro kótované společnosti a významné akcionáře, aby mohli odkupovat akcie, zvyšovat podíly. Jinými slovy, Peking dává zelenou přímé intervenci na akciovém trhu s cílem podpořit akcie.

Podle Goldmana „je to velmi zajímavý nový způsob podpory akciového trhu, protože dosud se jedná především o národní týmy“.

Ačkoli ďábel bude jistě spočívat v detailech, Čína dává jasně najevo, že si na nic nehraje, a agentura Bloomberg uvádí, že Čína plánuje podporu likvidity akcií ve výši nejméně 500 miliard jüanů!

V posledních dvou letech vláda Si Ťin-pchinga zaváděla dílčí snížení sazeb, které zcela selhalo při zvrácení zpomalení světové ekonomiky č. 2. Růst dále oslabuje poté, co se rozmělnil na nejhorší tempo za posledních pět čtvrtletí, a trh s bydlením se hroutí nebývalým tempem.

Toto zhoršení, které se promítlo do rostoucích sociálních nepokojů a prudce rostoucích stávek zaměstnanců, prověřilo toleranci čínského vedení, které již podruhé za poslední tři roky nesplnilo svůj vysoký roční cíl, a to v době, kdy důvěra investorů klesá.

V květnu Čína představila směšný balíček na záchranu nemovitostí, který nejenže nedokázal zvrátit léta trvající propad trhu s nemovitostmi, jenž domácnosti připravil o majetek v odhadované výši 18 bilionů dolarů, ale ještě ho jaksi zhoršil. Pouze 29 měst z 200, která byla vyzvána k účasti, vyslyšelo výzvu Pekingu, aby pomohla absorbovat přebytek bytů. Ceny nových domů zaznamenaly minulý měsíc největší pokles oproti červenci od roku 2014.

Není divu, že guvernér centrální banky učinil nejnovější prohlášení na své první vysoce postavené tiskové konferenci od března, kdy spolu s dalšími vrcholnými ekonomickými představiteli obhajoval vládní cíl růstu o zhruba 5 %.

V letošním roce šéf PBOC projevil transparentnější přístup k politice ve snaze stabilizovat sentiment. Pan využil podobný brífink v lednu, aby oznámil snížení objemu peněz, které musí banky držet v rezervách na dva týdny dopředu, když se úřady snažily zastavit propad akciového trhu v hodnotě 6 bilionů USD.

V reakci na větší než očekávaný – i když zatím ne bazukový – stimul offshore jüan oslabil o 0,1 %, když PBOC oznámila různá snížení sazeb, zatímco výnosy desetiletých čínských státních dluhopisů klesly na 2 %, což je nové rekordní minimum.

Propad výnosů potvrzuje, že trh byl jistě zaskočen rozsahem měnových stimulů, ačkoli pro skutečný kopanec bude muset Peking také uvolnit fiskální stříkačku, což uvedla i Becky LIu ze Standard Chartered, když předpověděla, že po sérii úterních překvapivých snížení sazeb by PBOC mohla v budoucnu podniknout agresivnější kroky.

„Možnost, že USD-CNY klesne pod 7,0, se zvyšuje. Sazby v Číně mají také více směrem dolů.“

V souladu s tímto názorem Lynn Song, hlavní ekonom ING pro Velkou Čínu, uvedl, že v případě dalšího uvolnění měnové politiky PBOC by čínský desetiletý výnos mohl klesnout na 1,8 %.

„Bude zajímavé sledovat, zda PBOC opět zakročí a pokusí se ochránit 2% úroveň, ale osobně očekávám, že se v určitém okamžiku posune pod 2 %,“ uvedl Song. „Pokud budeme později v tomto roce svědky dalšího uvolňování, nepřekvapilo by mě, kdyby se posunula na úroveň kolem 1,8 %.“

Úterní snížení RRR je „v souladu s očekáváním, neboť bylo signalizováno již delší dobu, ale nebude mít příliš velký dopad, protože problémem v současné době není nedostatek prostředků bank na poskytování úvěrů, ale spíše omezená poptávka po kvalitních úvěrech.“

Co dnešní příval snižování sazeb znamená pro ekonomiku? Podle Jing Liua, hlavního ekonoma HSBC Global Research Greater China, má snížení sazeb v Číně podpořit cíle 5% růstu a může dojít k dalšímu snížení sazby povinných minimálních rezerv: „Jde v podstatě o zajištění toho, aby Čína mohla dosáhnout 5% růstového cíle. Díky silnější podpoře nyní podle mého názoru uvidíme určitý liftingový efekt… Nezapomínejte, že stále můžeme mít další fiskální stimuly.Stále nám zbývá více než jeden bilion jüanů kvóty, kterou je třeba letos vyčerpat.“ A vzhledem k tomu, že sazby jsou na historických minimech, si Čína rozhodně může dovolit, aby výnosy v záplavě nového dluhu tikaly vzhůru.

„Osobně si myslím, že pravděpodobně použijí ultra dlouhodobé dluhopisy, protože to nemění dlouhodobý deficit a na začátku roku si na něm nechali prostor pro další operace,“ řekl Liu a dodal, že “dalším krokem, který je třeba sledovat, je, zda centrální vláda může dát peníze přímo do stabilizace trhu s bydlením. A zda Čína dokáže, aby se inflace PPI relativně brzy dostala do kladných hodnot.“

Xiaojia Zhi, vedoucí výzkumu Credit Agricole CIB, uvedl, že velkým impulsem pro čínský krok bylo snížení sazeb Fedu o 50 bb a oživení jüanu, což Číně poskytlo prostor pro uvolnění měnové politiky: „Zatímco snížení sazeb PBOC a zvýšení likvidity by zatížilo CNY a CNH, částečný kompenzační faktor by mohl přijít, pokud dojde k posílení sentimentu,“ říká

I když se teprve ukáže, jak dlouho bude tato poslední stimulace trvat, přinejmenším reakce na ni byla mezi rizikovými aktivy příznivá a čínský akciový trh po oznámení PBOC vzrostl a akcie čínských nemovitostí vyskočily. „Je dobré vidět proaktivní kroky tvůrců politiky na pomoc celkové ekonomice a na podporu trhu nemovitostí. Patnáctiprocentní akontace pro druhé bydlení je jednou z nejnižších úrovní v historii, což by spolu s nižší hypoteční sazbou mohlo pomoci snížit finanční zátěž kupujících domů,“ říká Raymond Cheng, vedoucí výzkumu nemovitostí v Číně ve společnosti CGS International Securities Hong Kong.

Panova zmínka o podpoře nákupu neprodaných domů by mezitím mohla naznačovat další provádění této politiky. Celkově lze říci, že stimulační opatření byla pro sektor v blízkém období pozitivní, i když se ještě neprojevila na prodeji nemovitostí.

Přesto skeptici zůstávají. Podle Oversea-Chinese Banking Corp se čínští politici zjevně pokoušejí napravit důvěru trhu, i když je třeba více informací o samotných opatřeních. „Škrty byly víceméně v rámci očekávání, ale co je tentokrát trochu jiné, je nástroj na podporu akciových trhů,“ říká singapurský stratég Christopher Wong. „Jasně to ukazuje, že se tvůrci politiky pokoušejí napravit důvěru – ale ještě se uvidí, zda to přinese trvalé zisky, nebo jen další jeden až dva dny růstu. Akciové trhy by měly jásat, ale ďábel se stále skrývá v detailech.“

Horší je, že podle vedoucího asijského výzkumu banky ANZ Khoona Goha balíček uvolnění – ačkoli je dosud nejrozsáhlejší, „zdaleka není bazukou“.

„Pokud budou nová opatření na podporu akciového trhu úspěšná, mohlo by dojít k návratu přílivu zahraničních investic, což by podpořilo jüan.“

„To, zda se případná rally na akciovém trhu udrží, nakonec závisí na schopnosti těchto opatření zvrátit důvěru. Přesto trhy toto oznámení přivítají“, i když jen na několik dní, kdy se prodej obnoví, protože obchodníci udělají vše pro to, aby donutili PBOC k panice na úrovni bosse.

Což se také stane: teď, když Čína konečně vystrčila růžky s tím, co se zdá být přívalem měnového uvolňování, může předstírat, že fiskální bazuku neudělá, ale až tato „panická“ stimulace vyšumí, což se stane, stejně jako všechny předchozí, Pekingu nezbude nic jiného než zaplavit ekonomiku dluhem, což pak pošle komodity prudce nahoru a znovu spustí čínský export její oblíbené komodity – inflace… a právě včas na agresivní snížení sazeb Fedu.

Stručně řečeno, rok 2025 se rýsuje jako velmi vzrušující rok, už jen kvůli druhému příchodu Arthura Burnse z Fedu.

Zdroj: zg.com