Dvoustranná skupina čtyř členů Sněmovny reprezentantů prosazuje ústavní dodatek, který by umožnil rychlou výměnu členů Kongresu v případě útoku s hromadným neštěstím. (Foto: Flickr / ilustrační)

Reprezentant Derek Kilmer (D-Wash.) spolu s poslanci. Bradem Wenstrupem (R-Ohio), Williamem Timmonsem (R-S.C.) a Emanuelem Cleaverem II (D-Mo.) předložili návrh, který má zajistit, aby Kongres mohl pokračovat ve své práci, pokud při hromadném útoku zahyne velký počet jeho členů.

Cílem tohoto návrhu je zajistit nepřetržité zastoupení a zabránit tomu, aby násilí změnilo politickou moc.

„Za posledních sedm let jsme zaznamenali 300procentní nárůst počtu hrozeb vůči členům,“ poznamenal poslanec Derek Kilmer.

Pozměňovací návrh by vyžadoval, aby členové Sněmovny reprezentantů poskytli seznam potenciálních náhradníků guvernérovi svého státu. Rychlé obsazování uvolněných míst by pomohlo udržet stabilitu a zabránit politickému násilí. Přijetí takového pozměňovacího návrhu je však náročné vzhledem k nutnosti dvoutřetinového hlasování Kongresu a ratifikace ze strany jednotlivých států.

Richard Primus, profesor ústavního práva na Michiganské univerzitě, navrhl, aby zákonodárci zvážili také změnu zákona o nástupnictví prezidenta, který do nástupnické linie zahrnuje předsedu Sněmovny reprezentantů a dočasného předsedu Senátu.

Zdroj: washingtonpost.com