Americká tajná služba odhalila řadu bezpečnostních selhání v návaznosti na své přezkoumání pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa na červencovém shromáždění.

Střelec Thomas Matthew Crooks zahájil na venkovní akci palbu z nedaleké střechy a jen těsně minul Trumpa, který utrpěl zranění pravého ucha.

Shromáždění, které se konalo v Butleru v Pensylvánii, bylo součástí Trumpovy kampaně za republikánskou prezidentskou nominaci.

Úřadující ředitel tajné služby Ronald Rowe Jr. na tiskovém brífinku přiznal nedostatky v předběžném plánování i v jeho provedení.

Uvedl, že zatímco někteří členové bezpečnostního týmu jednali svědomitě, na straně jiných došlo k sebeuspokojení, což vedlo k porušení bezpečnostních protokolů.

Mezi problémy zjištěné v rámci přezkumu patřilo selhání komunikace s místními orgány činnými v trestním řízení, přílišné spoléhání se na mobilní zařízení, což způsobilo rozdělení informací, a neřešená zranitelná místa v místě konání akce.

Rowe upozornil na kritický okamžik, kdy v 18:10 místního času zavolal do bezpečnostní místnosti tajné služby a upozornil ji na osobu na střeše budovy AGR. Tato informace však nebyla předána prostřednictvím rádiové sítě tajné služby.

Ředitel tajné služby USA, dále zopakoval: „Musíme být schopni mít personál, prostředky a být schopni je rozložit na neurčitou dobu v případě, že to bude vyžadovat jiná situace, geopolitický konflikt nebo jiné napětí.“

Co měl šéf tajných služeb níže uvedenými poznámkami na mysli?

Zdroj: ncentral.com