Estonský generál Vahur Karus v rozhovoru pro estonskou veřejnoprávní televizi ERR prohlásil, že Estonsko je připraveno preventivně udeřit na ruské území, pokud Moskva projeví známky přípravy útoku na NATO. (Foto: Wikimedia)

„Naše schopnost neutralizovat nepřítele na jeho vlastním území je klíčová,“ zdůraznil generál Karus a poukázal na novou strategii, kdy vyčkávání, až bude napaden jako první, již nepřipadá v úvahu.

Před plnohodnotnou válkou na Ukrajině bylo strategií Estonska zadržet jakoukoli ruskou agresi po dobu 10 dnů a čekat na posily NATO. Nedávný vývoj však vedl k významným změnám ve vojenských plánech této pobaltské země.

Generál Karus zdůraznil význam spojenecké podpory v případě konfliktu s Ruskem. Jednotky NATO jsou začleněny do obranných plánů Estonska a estonské obranné síly jsou bezproblémovou součástí širší vojenské struktury Severoatlantické aliance.

Podle Karuse má každý spojenec NATO přidělenou výzbroj a konkrétní bojové úkoly připravené k nasazení v případě útoku.

Před možností ruské agrese proti některému z členů NATO již dříve varoval také estonský ministr obrany Hanno Pevkur.

Jako připomínku toho, že hrozba zůstává reálná, uvedl incidenty jako pád trosek dronu v Rumunsku a vniknutí ruských raket na polské území.

Zdroj: err.ee