Vědci vyvinuli 5D paměťové krystaly – úložiště dat nové generace, které je téměř nezničitelné. (Foto: University of Southampton)

Vědci z University of Southampton použili lasery k zápisu celého lidského genomu na 5D krystal, který je schopen vydržet miliardy let. 

Tento mimořádně odolný krystal by mohl pomoci uchovat údaje o DNA pro budoucí využití při obnově vyhynulých druhů, ačkoli obnovení složitých organismů, jako je člověk, zatím není možné. 

Krystal, který je uložen v rakouském archivu Memory of Mankind.

Pomocí ultrarychlých femtosekundových laserů se data zapisují do taveného křemene v nanoměřítku, čímž vzniká pětirozměrné úložiště: 3 prostorové souřadnice a 2 vlastnosti založené na světle (polarita a intenzita). 

Díky tomu mohou krystaly uložit až 360 terabajtů, což je přibližně 7 000 disků Blu-ray.

Představte si datové krystaly ze Supermanovy Pevnosti samoty, které obsahují celou historii Kryptonu. 

Tyto skutečné verze mohou přežít teploty přes 1000 °C, kosmické záření a nárazy – jsou tedy dokonalým trezorem lidského vědění, který vydrží miliardy let, aniž by degradoval.

Krystaly jsou ukryty v solné jeskyni jako sci-fi časová kapsle, připravené uchovat dědictví lidstva před přírodními katastrofami, nárazy asteroidů nebo dokonce jadernou válkou.

Zdroj: opindia.com