Možná nejzajímavějším úhlem pohledu na nedávnou historii pokusu o atentát na Trumpa Ryana Routha je jeho spojení s Ukrajinou. Zdokumentovali jsme , že když se v roce 2022 vydal na Ukrajinu verbovat do její Mezinárodní legie, byl po určitou dobu miláčkem západních mainstreamových médií, neboť ho ve prospěch věci získání dalších zahraničních bojovníků vrhnutých do boje proti Rusku citoval kde kdo z významných mediálních zdrojů od FT přes Newsweek až po NY Times.

Když však 58letý Routh dorazil na Ukrajinu, byl podle těchto médií sám považován za příliš starého na to, aby mohl bojovat po boku ukrajinské armády. „Takže plán B,“ popsal Routh jednomu médiu, “byl přijet do Kyjeva a propagovat myšlenku, aby se k Mezinárodní legii připojilo mnoho dalších lidí. Potřebujeme zde tisíce lidí, kteří budou bojovat po boku Ukrajinců.“

„Na naší planetě je asi 190 zemí, a pokud sem vlády oficiálně neposílají vojáky, pak bychom my civilisté měli tuto pochodeň zvednout a uskutečnit ji,“ popsal. Ve videorozhovoru z Ukrajiny řekl časopisu Newsweek, že válka s Ruskem je jednoduchá jako „dobro vs. zlo“ a v podstatě stejná jako hodní a zlí hoši v hollywoodských filmech, na kterých Američané vyrostli. Nebyl to šedý konflikt, jak popsal, ale „černobílý“.

V březnu 2022, pouhý měsíc po ruské invazi, napsal na Twitteru, že všichni na celém světě by měli být ochotni se dobrovolně přihlásit a „bojovat a umírat“ na Ukrajině. Přesto prý většinu času trávil v hotelovém pokoji v dalekém západním Lvově.

K bizarnějším aspektům jeho kampaně ve prospěch ukrajinské vojenské zahraniční legie patřila jeho snaha o nábor afghánských speciálních vojáků vycvičených v USA, kteří by šli na ukrajinskou frontu. Tato iniciativa se zdála být tak rozsáhlá (vzhledem k tomu, že Routh usiloval o přesun stovek, nebo dokonce tisíců afghánských bojovníků – podle jeho slov) -, že se jeden komentátor ptá ve světle pokusu o atentát na Donalda Trumpa: „S kým spolupracoval v americké vládě, která mu to umožňovala?“.

V rozhovoru pro NY Times z roku 2023 Routh otevřeně projevil svůj sklon k násilným činům, když vyhrožoval zastřelením svých kritiků, a Timesy tento citát uvedly téměř jako lichotku o jeho odhodlání bránit Ukrajinu:

V telefonickém rozhovoru pro New York Times v roce 2023, kdy byl pan Routh ve Washingtonu, mluvil se sebejistotou zkušeného diplomata, který si myslí, že jeho plány na podporu ukrajinského válečného úsilí budou jistě úspěšné. Zdálo se však, že má jen málo trpělivosti s každým, kdo se mu postaví do cesty. Když se zdálo, že ho jeden americký zahraniční bojovník ve zprávě na Facebooku, kterou sdílel s deníkem The New York Times, pomlouvá, pan Routh řekl, že „je třeba ho zastřelit“.

Pozornosti médií se mu dostalo zřejmě také jako šéfovi Mezinárodního dobrovolnického centra na Ukrajině. Důležité je, že se chlubil tím, že „měl každý týden schůzky partnerů s [ukrajinským ministerstvem obrany] a stále se mu nepodařilo přimět je, aby souhlasili s vydáním jediného víza“. To vyvolává otázku, do jaké míry byl v té době zapojen do spolupráce s americkými vládními představiteli.

Deník The Times zdokumentoval, že Routh plánoval přesunout dobrovolníky „v některých případech nelegálně, z Pákistánu a Íránu na Ukrajinu“ – a tvrdil, že mnozí o to projevili zájem. Dále se chlubil, že v některých případech porušil nebo alespoň ohnul zákony cizích zemí. „Pravděpodobně můžeme některé pasy koupit přes Pákistán, protože je to tak zkorumpovaná země,“ řekl NY Times. Na Facebooku v jednu chvíli oznámil: „Vojáci, prosím, nevolejte mi. Stále se snažíme přimět Ukrajinu, aby přijala afghánské vojáky, a doufáme, že v příštích měsících dostaneme nějaké odpovědi… mějte prosím trpělivost.“

Některé z těchto zkušeností vylíčil také ve své vlastním nákladem vydané knize, která je stále k dispozici na Amazonu a nese název „Nevyhraná válka na Ukrajině: Osudová vada demokracie, opuštění světa a globální občan – Tchaj-wan, Afghánistán, Severní Korea a konec lidstva“.

Jako by to všechno nebylo dost podezřelé a vyvolávalo to nesčetné množství otázek, kdo ve vládě USA věděl, co a kdy z budoucího střelce Trumpa bude, měl vazby na ukrajinskou neonacistickou brigádu Azov (často se uvádí její dřívější název Azovský prapor). 

Pro stručný přehled souvislostí o Azovu dokonce i mainstreamová média dlouho neochotně přiznávala, že „v reakci na neonacistickou ideologii zakladatelů skupiny USA v roce 2014 zakázaly pluku používat americké zbraně“. Nedávno však ministerstvo zahraničí prohlásilo, že nenašlo „žádné důkazy“ o tom, že by se tato extremistická militantní skupina dopouštěla porušování lidských práv nebo válečných zločinů (v takovém případě by americké zákony zakazovaly poskytovat zbraně nebo výcvik).

Americké ministerstvo zahraničí v červnu letošního roku oznámilo, že konečně zrušilo dlouholetý zákaz poskytovat zbraně a výcvik nechvalně proslulé ukrajinské brigádě Azov (často označované dřívějším názvem prapor Azov). Po celou dobu se příslušníci Azova nikdy nestyděli nosit nášivky inspirované nacismem

Od pondělí, kdy se v souvislosti s Ryanem Routhem ukázaly všechny tyto hluboké vazby na Ukrajinu, se Zelenského vláda i brigáda Azov pokoušejí o vážnou kontrolu PR škod. Jejich prohlášení však přitom slouží k potvrzení Roughových vazeb na neonacistickou jednotku.

Podle serveru EuroNews:

Mezitím se na sociálních sítích objevilo video, které Routha spojuje s Brigádou Azov a tvrdí, že se zúčastnil akce 2022 na podporu mariupolské brigády této jednotky.

Brigáda Azov uvedla, že šlo o pokojnou demonstraci otevřenou všem a že Routh nikdy nebyl členem jednotky.

„Rádi bychom oficiálně prohlásili, že Ryan Wesley Routh nemá a nikdy neměl žádné spojení s Azovem,“ uvedla jednotka v prohlášení na X. straně.

Prohlášení brigády Azov pokračuje snahou svést vše na Rusko: „Jsme přesvědčeni, že šíření narativu o možném spojení mezi Azovem a Ryanem Wesleym Routhem nahrává ruské propagandě a diskredituje 12. brigádu speciálních sil Azov Národní gardy Ukrajiny a Bezpečnostní a obranné síly Ukrajiny obecně,“ dodává se v něm.

A přesto níže uvádíme příklad něčeho, co Rough zveřejnil na svých sociálních sítích, než jej správci Facebooku smazali, pravděpodobně uprostřed vyšetřování FBI/tajných služeb: Routh na své stránce na Facebooku zveřejnil oficiální formulář pro přihlášení do ukrajinské armády, který administrátoři smazali.

Není možné, aby dříve zmíněný americký „hluboký stát“ netušil, kdo je Routh, když už odcestoval do Kyjeva, aby se pokusil vstoupit do „Mezinárodní legie“, a pak otevřeně řekl New York Times o svých plánech naverbovat afghánské vojáky, kteří uprchli do Pákistánu jako uprchlíci. Bezostyšně se také chlubil tím, jak jim odtamtud koupí pasy, aby jim usnadnil cestu na Ukrajinu. FBI možná brzy „udělá memento“ a přizná, že byl „v jejich hledáčku“, ale je toho mnohem víc.

Rozhovor pro Newsweek… rozhodně ho mainstream nebral jen jako nějakého pobudu, který náhodou projížděl válkou zničenou Ukrajinou.

Zjevně to nevypadá na člověka, který by na Ukrajině neměl žádné konexe nebo byl jen nějakým „válečným turistou“ na vedlejší koleji, jak by nás ukrajinská vláda a Azov chtěli přesvědčit.

Opět zůstává otázka: co vláda USA o tomto zradikalizovaném jedinci věděla a kdy to věděla? Pomáhali mu při jeho cestách po Ukrajině a náborové kampani američtí vládní činitelé?

Zdroj: euronews.com, nytimes.com