Po letech ekonomické krize se frustrace Íránců stále více obrací proti afghánským migrantům. Vláda nyní pod tlakem oznámila, že v nadcházejících měsících plánuje deportovat 2 miliony afghánských uprchlíků. (Foto: Flickr)

Iránský policejní šéf Ahmad-Reza Radan uvedl, že v příštích šesti měsících budou z Íránu deportovány přibližně 2 miliony cizinců bez dokladů.

V úterním rozhovoru pro íránskou tiskovou agenturu Klub mladých novinářů Radan rovněž uvedl, že bezpečnostní složky a ministerstvo vnitra připravují opatření, která v dlouhodobém horizontu umožní deportaci „značného počtu nelegálních cizinců“.

Když íránští představitelé hovoří o „nelegálních cizincích“, mají obvykle na mysli migranty z Afghánistánu. Írán a Afghánistán sdílejí 900 km dlouhou hranici, jejíž část vede přes nepřístupná a vysoká pohoří. Afghánci již více než 40 let utíkají do Íránu před občanskou válkou, chudobou a nyní i před Talibanem.

„Afghánci jsou kultivovaní lidé, ale naše země nemůže přijmout tolik migrantů,“ řekl íránský ministr vnitra Eskandar Momeni v pondělním rozhovoru pro íránskou státní tiskovou agenturu.

Vyzdvihl také potíže, kterým lidé v Afghánistánu čelí, a poukázal na kulturní podobnost s Íránci.

„Plánujeme tyto záležitosti řešit spořádaně a bez velkého rozruchu,“ dodal. „Naší prioritou jsou nelegální migranti.“

V květnu ministerstvo vnitra oznámilo, že za posledních 12 měsíců bylo do Afghánistánu deportováno přibližně 1,3 milionu nelegálních migrantů.

Zdroj: dw.com