Venezuela se v poslední době dostala pod značný mezinárodní tlak kvůli obvinění, že se její úřadující prezident Nicolás Maduro po nedávných volbách udržel u moci, přestože je prohrál. (Foto: Flickr)

Venezuela zatkla šest cizích státních příslušníků kvůli údajnému spiknutí vedenému CIA s cílem zabít jejího prezidenta.

Tento krok přichází v době, kdy je vláda Nicoláse Madura pod značným mezinárodním tlakem kvůli obvinění, že zfalšovala výsledky nedávných voleb, aby se udržela u moci.

Tři občané USA, dva Španělé a jeden Čech byli zatčeni pro podezření z napojení na údajné plány na destabilizaci jihoamerické země, uvedl v sobotu pozdě večer venezuelský představitel.

Zatčení oznámil ve státní televizi ministr vnitra Diosdado Cabello.

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo zadržení jednoho příslušníka americké armády a uvedlo, že ví o „nepotvrzených zprávách o dalších dvou amerických občanech zadržených ve Venezuele“.

„Jakákoli tvrzení o zapojení USA do spiknutí s cílem svrhnout Madura jsou kategoricky nepravdivá. Spojené státy nadále podporují demokratické řešení politické krize ve Venezuele,“ dodaly v prohlášení.

Amerického vojáka Cabello identifikoval jako Wilberta Josepha Castanedu Gomeze, příslušníka amerického námořnictva.

Oznámení o zatčení přichází jen dva dny poté, co USA uvalily sankce na 16 spojenců venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, kteří byli obviněni z maření hlasování během sporných venezuelských prezidentských voleb z 28. července a z porušování lidských práv.

Podobně na začátku tohoto týdne španělský parlament uznal opozičního kandidáta Edmunda Gonzáleze za vítěze voleb, což rozzlobilo Madurovy spojence, kteří požadovali pozastavení vztahů s touto zemí.

Výsledek voleb vyvolal v zemi protesty, při nichž byly zatčeny stovky opozičních aktivistů.
Venezuelská volební rada, která je úzce spjata s panem Madurem, prohlásila, že zvítězil s 52 % hlasů – rozpis výsledků však neposkytla.

Opoziční aktivisté překvapili vládu tím, že shromáždili sčítací archy z 80 % hlasovacích zařízení v zemi.

Zdroj: news.sky.com