Vedoucí představitelé skupiny G7 ve čtvrtek v Itálii dosáhli dohody o poskytnutí půjčky Ukrajině, která je kryta zmrazenými ruskými aktivy. (Foto: Flickr)

A přestože celková částka není v tuto chvíli jasná, jen Bidenova administrativa se zavázala poskytnout 50 miliard dolarů.

Podle vysokých představitelů Bidenovy administrativy začne být půjčka aktivní ještě letos a fakticky za ni zaplatí Rusko oproti americkým daňovým poplatníkům a zemím G7.

„Rusko platí,“ řekl jeden z úředníků. „Příjem pochází z úrokového toku z imobilizovaných aktiv, a to je jediný spravedlivý způsob, jak být splácen. Princip je zatím nedotknutelný. Ale máme plnou možnost zabavit jistinu později, pokud k tomu bude politická vůle.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém příspěvku na X uvedl, že je „vděčný“ svým „partnerům“ za jejich podporu.

Došlo i na bratrská objetí.

Jak dále poznamenává Epoch Times, v období před klíčovým summitem ministři financí G7 diskutovali o legálnosti použití zmrazených aktiv v hodnotě přibližně 300 miliard dolarů uložených na evropských účtech jako zástavy pro poskytnutí půjčky Ukrajině na obnovu. Předpokládalo se, že Francie je hlavním odpůrcem tohoto plánu.

Prezident Biden se minulý týden před odjezdem z Francie zmínil, že se s panem Macronem dohodl na plánu využití zmrazených ruských aktiv.

Na otázku, jak se Spojeným státům podařilo překonat obavy z použití státních aktiv, vysoký představitel administrativy odpověděl, že se ptali: „Jaká je alternativa“, pokud by Ukrajina nebyla dostatečně financována?

„Jaký by byl mrazivý efekt, který by to způsobilo v celé Evropě a ve zbytku světa,“ zeptal se.

„Jaký by to byl signál pro autokraty, že mohou překreslovat hranice silou? To jsou náklady, na kterých jsme se, myslím, všichni shodli, že jsou nepřijatelné, a proto jsme jednali.“

Vysoce postavený představitel administrativy rovněž uvedl, že prostředky budou na Ukrajině využity více způsoby, včetně humanitární podpory a podpory rekonstrukce. Uvedl však také, že existují „určité jurisdikce“, které dávají přednost tomu, aby byly peníze určeny na vojenskou podporu.

Podle poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana bylo dohody dosaženo den poté, co Spojené státy oznámily rozšíření sankcí na více než 300 subjektů a osob, jejichž cílem je „zvýšit rizika, která podstupují zahraniční finanční instituce obchodováním s ruskou válečnou ekonomikou“.

Po jednání s vedoucími představiteli skupiny G7 13. června podepíše prezident Biden s panem Zelenským desetiletou dvoustrannou bezpečnostní dohodu, která bude znamenat pokračující závazek USA podporovat válkou zmítanou zemi proti ruské agresi.

Jedná se o 50. vrcholné setkání vedoucích představitelů Spojených států, Japonska, Německa, Spojeného království, Francie, Itálie a Kanady – sedmi nejvyspělejších ekonomik světa – a očekává se, že vedle války na Ukrajině a ruských aktiv se bude diskutovat také o válce v Gaze, ekonomické bezpečnosti, umělé inteligenci, migraci, změně klimatu a potravinové bezpečnosti.

Zdroj: theepochtimes.com