Mongolský parlament 19. dubna schválil důležitou legislativu, která umožní zřízení národního státního investičního fondu. (Foto: Flickr)

Cílem této legislativy je přerozdělit peníze získané z využívání strategických přírodních zdrojů země ve prospěch mongolského lidu a obnovit rovnováhu mezi překrýváním podnikání a politiky.

Zřízení takového fondu vyvolává hlubší diskusi o těžebních konglomerátech, korupci a také o alokaci a redistribuci bohatství.

Nedávno byl přijat zákon, podle kterého budou velké těžební společnosti povinny odvádět až 34 % svých zisků do Národního fondu sociálního zabezpečení (NWF). Tyto prostředky budou rozdělovány přímo na registrované bankovní účty občanů země.

Právní dokument rovněž upřesňuje, že finanční transakce a alokaci těchto fondů bude mít na starosti Ministerstvo financí a Mongolbank.

Na úrovni správy se v legislativě hovoří o využití digitálních platforem v rámci snahy vlády bojovat proti korupci tím, že je zajištěna transparentnost a dostupnost účtů nových fondů.

Mongolský lid, který si uvědomuje závislost Mongolska na těžebním sektoru, potřebuje mít ze zdrojů země prospěch – nikoliv prostřednictvím výplat v hotovosti, ale prostřednictvím stabilního a moderního systému zdravotní péče, kvalitního vzdělání, pracovních příležitostí a zdravého prostředí pro výchovu rodin.

Zdroj: thediplomat.com