Podle Kremlu se člen NATO Francie rychle stává „přímým“ účastníkem války na Ukrajině, což hrozí drastickým zvýšením napětí a další eskalací konfliktu, možná i za hranicemi Ukrajiny. (Foto: Flickr)

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v pátek zavázal převést do Kyjeva stíhačky Mirage a rovněž zřídit francouzský výcvikový program pro ukrajinské piloty. Řekl to v době, kdy si Zelenskyj a Biden ve Francii připomínali 80. výročí Dne D a účastnili se akcí k tomuto výročí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov reagoval následovně: „Macron demonstruje absolutní podporu kyjevskému režimu a deklaruje připravenost k přímé účasti Francie ve vojenském konfliktu.“

„Považujeme tato prohlášení za velmi, velmi provokativní, rozdmýchávající napětí na kontinentu a nepřispívající k ničemu pozitivnímu,“ řekl Peskov v pátek na okraj Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra.

Jak poznamenal deník The Washington Post, Macron navzdory opakovaným varováním Moskvy neochvějně pokračuje v práci:

Tento komentář, který zazněl na tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, je nejnovější známkou toho, že Francie a další spojenci jsou nyní možná ochotni vyslat na ukrajinskou půdu jednotky zemí NATO – což někteří spojenci včetně Spojených států již dlouho považují za potenciálně eskalační.

Macron v pátek označil žádost Ukrajiny o výcvik v zemi za „legitimní“ a uvedl, že několik partnerů „již dalo svůj souhlas“.

„Využijeme nadcházejících dnů k dokončení koalice, co nejširší,“ řekl.

Některé zprávy tvrdí, že prezident Biden Macronovi rozmluvil nasazení západních bot na Ukrajině; Bidenovo poselství však zřejmě spíše zní, že tuto akci nelze provést bez konsensu v rámci NATO.

Takový plán by totiž znamenal riziko spuštění článku 5 smlouvy o společné obraně NATO a vidinu konfrontace mezi Ruskem a západní aliancí s jadernými zbraněmi.

Zdroj: themoscowtimes.com