Expert tvrdí, že ukrajinský plán je pro Vladimira Putina děsivější než konvenční válka, protože by mohl „velmi rychle ztratit moc“ v Rusku. (Foto: Flickr)

Ukrajina plánuje „teroristickou činnost“, jejímž cílem budou ruské školy a další civilní infrastruktura, tvrdí expert listu Daily Express.

Rusko se ve válce soustavně zaměřuje na ukrajinská města, energetická zařízení a obytné oblasti.

Ukrajina se mezitím omezila na údery na ruské území v blízkosti hranic. Nejvíce ukrajinských útoků za poslední rok zaznamenal Belgorod, město vzdálené pouhých 25 mil od hranic.

Nicholas Drummond, obranný a bezpečnostní analytik, však podle listu Daily Express tvrdí, že Ukrajina plánuje mnohem ničivější útoky.

Podle něj by Ukrajinci mohli v Rusku zahájit teroristickou činnost, včetně bombových útoků na školy.

Pan Drummond řekl: „Myslím, že případné údery budou omezeny na pohraniční oblasti, protože údery hluboko do Ruska by znamenaly velkou eskalaci.

„Ukrajina bude chtít provádět teroristickou činnost v Rusku… pokud Rusko na Ukrajině zvítězí nebo získá nějaké vítězství, myslím, že Ukrajina povede protipovstaleckou kampaň uvnitř Ruska, a to by bylo mnohem ničivější než cokoli, co jsme viděli na frontách.

Bude to opravdu nepříjemné.

Teroristická činnost by zahrnovala bombardování škol, bombardování infrastruktury… to by začalo naostro, pokud by Zelenskému byla vnucena jakákoli mírová dohoda.

Takové útoky rozhodně plánují už teď. O tom není pochyb. Myslím, že to je pro Putina děsivější než konvenční válka, protože pokud Ukrajinci rozpoutají tuto teroristickou kampaň v Rusku, velmi rychle ztratí moc, protože lidé řeknou: ‚Neděláte dost, abyste to zastavili‘.“

Schopnost Ukrajiny vrátit Rusku úder byla posílena poté, co USA povolily kyjevským jednotkám zasáhnout ruské území americkými zbraněmi.

V pátek Ukrajina začala dělat právě to.

Oznámil to ukrajinský generální štáb: „Obranné síly Ukrajiny zaútočily raketami ATACMS [US Army Tactical] na Kerčský trajektový přechod, který nepřítel aktivně využíval k zajištění svého uskupení vojsk na dočasně okupovaném Krymu.“

Kerčský trajektový přechod odděluje Krym od ruského Krasnodarského kraje.

Ukrajina tvrdila, že „výrazně poškodila dva trajekty převážející železniční a automobilové transporty“.

Zdroj: express.co.uk