Kreml v pondělí uvedl, že USA mohou čelit „fatálním následkům“, pokud budou ignorovat varování Moskvy, že Ukrajina by neměla používat zbraně poskytnuté Washingtonem k útoku na Rusko. (Foto: Flickr)

„Chtěl bych varovat americké představitele před chybnými výpočty, které by mohly mít fatální následky,“ uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „Z neznámých důvodů podceňují závažnost odvety, které se jim může dostat.“

Minulý týden Bidenova administrativa v tichosti udělila Ukrajině povolení použít některé zbraně poskytnuté USA k úderům na vojenské cíle na ruském území. Podobná povolení nedávno udělily i některé evropské vlády.

Kyjev žádá o větší flexibilitu při použití západních zbraní, protože síly ruského prezidenta Vladimira Putina se tlačí do Charkovské oblasti na Ukrajině.

Americký prezident Joe Biden „nedávno nařídil svému týmu, aby zajistil, že Ukrajina bude moci použít americké zbraně pro účely protiúderu v Charkově, aby Ukrajina mohla vrátit úder ruským silám, které na ně udeřily nebo se na úder připravují,“ uvedl pro POLITICO jeden z amerických představitelů a dodal, že politika povolování dálkových úderů uvnitř Ruska „se nezměnila“.

Putin minulý týden varoval Západ před tím, aby Ukrajina použila své zbraně k úderu na Rusko. „Neustálá eskalace může vést k vážným následkům,“ řekl Putin 29. května.

„Pokud k těmto vážným důsledkům dojde v Evropě, jak se zachovají Spojené státy s ohledem na naši paritu v oblasti strategických zbraní?“ dodal ruský vůdce.

Rjabkov odkázal americkou administrativu na Putinovo „velmi významné varování“ a dodal, že „musí být bráno s maximální vážností“ a američtí představitelé by měli „strávit nějaký čas podrobným studiem toho, co bylo řečeno“.

Zdroj: politico.eu