Francouzská kuchyně je rasistická, šokovala americká profesorka
![rasistická francouzská kuchyně](https://i0.wp.com/www.ac24.cz/wp-content/uploads/2021/07/Screenshot_508.jpg?resize=864%2C590&ssl=1)
Americká profesorka Mathilde Cohenová, přednášející právo na univerzitě v Connecticutu, nedávno provedla seminář na francouzské vysoké škole v Paříži, kde seznámila posluchače se svým novým výzkumem věnovaným rasistickým otázkám. (Foto: Pxhere)
Její zjištění okamžitě vyvolaly na sociálních sítích vášnivou debatu, a to už nejen ve Francii, ale nakonec i v Česku.
Výzkum americké akademičky totiž byl věnován studiu toho, jak bílé obyvatelstvo Francie využívá své stravovací návyky k posílení převahy nad etnickými menšinami.
Mnozí francouzští intelektuálové vyčítají profesorce, že takovým výzkumem de facto označuje francouzskou kuchyni za rasistickou.
„Kultura stravování ve Francii byla ústředním prostředkem formování rasové a etnické identity prostřednictvím otroctví, kolonialismu a imigrace,“ uvedla akademička.
„Bělost francouzského jídla je o to silnější, že je nepojmenovaná, což umožňuje rasové většině těžit z privilegií jídla, aniž by musela uznávat jejich rasový původ,“ dodala s tím, že stravovací návyky jsou formovány normami bílé vyšší střední třídy.
„Zákon přispívá k marginalizaci rasových a etnologických menšin tím, že uděluje bílé francouzské kultuře potravin status privilegované a zákonně chráněné stravy,“ tvrdí Cohenová.
Zdroj: ssrn.com