Kdo by nemiloval čokoládu? Američané ji zbožňují. Průměrný Američan spořádá více než pět kilogramů čokolády za rok. Tato sladkost však má i své hořké stránky v podobě pochybných ingrediencí. Problém je, že řada z nás nakupuje čokoládu, aniž by přemýšlela o výrobci. Většina velkých korporací však byla obviněna, že k výrobě vašeho pamlsku zneužívá dětské práce. V září minulého roku byla obžalována řada společností, mimo jiné například Hershey, Mars a Nestlé, za to, že své zákazníky lstivě nutí financovat práci dětských otroků v západní Africe. (Foto: Wikimedia)
V čokoládovém průmyslu proto panuje znepokojení již posledních patnáct let. Většina kakaa, které je hlavní ingrediencí čokolády, se pěstuje v západní Africe. Nejvíce ho produkují Ghana a Slonovinové pobřeží, jež pokrývají více než šedesát procent světových zásob.
Mnoho firem v čokoládovém průmyslu se prakticky výhradně spoléhá na zásoby kakaa v západní Africe, většinu ho však sklízí malí farmáři žijící v ukrutné chudobě. Tyto extrémy mají často za následek dětské otroctví. V roce 2001 se čokoládový průmysl zavázal ukončit své praktiky v Ghaně a Slonovinovém pobřeží do roku 2005, ale tento termín byl opakovaně odložen. Momentálně je nadějí definitivní ukončení do roku 2020.
Porozumět tomu, proč je tento problém tak palčivý, vyžaduje nahlédnout za oponu peněz a čokolády. Je potřeba si uvědomit, co se těmto dětem děje. Ve věku jedenáct až šestnáct let, někteří i mladší, žijí tito dětští otroci v příšerných podmínkách, často jsou drženi v izolaci na odlehlých farmách, kde pracují osmdesát až sto hodin týdně. Podle výpovědí dětí, které se podařilo osvobodit jsou často biti pěstmi i bičem. Osvobození otroci promluvili ve filmu Slavery: A Global Investigation (Otroctví: Světový výzkum). „Bití bylo součástí mého každodenního života,“ vysvětluje Aly Diabate. „Kdykoli na nás mohli naložit pytle (s kakaovými boby) a řekli, abychom je odnesli. Nikdo nám nepomohl. Místo toho nás bili a bili, dokud jsme je zase nezvedli.“
Chcete přestat podporovat dětské otroctví? Obloukem se vyhněte těmto sedmi výrobcům čokolády:
- Hershey
- Mars
- Nestle
- ADM Cocoa
- Godiva
- Fowler’s Chocolate
- Kraft
„Žádný velký výrobce čokolády v tuto chvíli nemůže zaručit, že jeho dodávka kakaa není pošpiněna dětskou prací,“ říká Elizabeth Jardim, ředitelka odboru ochrany spotřebitele ve společnosti Green America, neziskové organizaci, která podporuje etickou spotřebu. „Zahájili jsme však program trvalé udržitelnosti, který se mnoha směry snaží zaměřit na dětskou práci, a to z velké části díky tlaku ze strany zákazníků.“
Přes všechny neutuchající zprávy o tomto vážném tématu však počet dětí pracujících v čokoládovém průmyslu vzrostl mezi lety 2009 a 2014 o 51 procent. „Oni si pochutnávají na něčem, co mne stálo utrpení; pracoval jsem těžce bez vyhlídky na výdělek. Pochutnávají si na mém těle,“ řekl jeden z osvobozených chlapců.
Zde je seznam více sociálně zodpovědných společností, které si jako svou prioritu stanovily vyhnout se ziskům z utrpení dětské práce:
- Gidd y Yoyo
- Chocosol
- Clif Bar
- Green and Black’s
- Koppers Chocolate
- L.A. Burdick Chocolates
- Denman Island Chocolate
- Gardners Candie
- Montezuma’s Chocolates
- Newman’s Own Organics
- Kailua Candy Company
- Omanhene Cocoa Bean Company
- Rapunzel Pure Organics
- The Endangered Species Chocolate Company
- Cloud Ni ne
Zdroj: ce.com