Spousta z nás si určitě pamatuje, jak v zimě vlítli do kuchyně a tam seděla babička s dědečkem v teplých papučích a společně popíjeli voňavou meltu. Ani čas nevymaže tu známou vůni. Dnes ale dokonce víme, že melta v sobě skrývá úžasné účinky na lidské zdraví. (Foto: Wikimedia)
Kořen čekanky
Melta je kávovinová směs, která se skládá z velké části kořene čekanky, cukrové řepy, drceného ječmene a žita.
Kořen čekanky je z této směsi obzvlášť vzácný, protože v jiných potravinách, které běžně konzumujeme bychom ho hledali jen velmi těžko a přitom je to skutečně hotový zázrak pro lidské tělo.
Čekankový kořen obsahuje inulin, který je pomocníkem při mnoha potížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství.
Inulin
Inulin také zvyšuje vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších minerálů a snižuje hladinu cholesterolu a lipidů. Podporuje správné trávení a zlepšuje imunitu.
Vzhledem k tomu, že inulin není stráven, nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi: Je tedy bezpečný pro diabetiky.
Snižuje glykemický index potravy a podílí se tak na snižování zátěže při sekreci inzulinu. Pokud je konzumován ve velkém množství, může způsobit nadýmání. Má nízkou energetickou hodnotu, je vhodný pro dietní programy.
Poznámka: Melta není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka).
Co dokáže melta?
- pomáhá při žlučových a ledvinových kamenech
- pomoc při zácpě, podporuje zdraví střev
- při zánětech močových cest
- výborná, pokud chcete zhubnout – povzbuzuje metabolismus
- při problémech s koncentrací a pamětí
- výborná proti bolesti hlavy
- pro kojící ženy, podporuje tvorbu mléka
- posiluje imunitu, výborná zejména v zimním období a časech chřipky
- zlepšuje kvalitu spánku
- podpora sexuální apetitu
Jak si připravit tu nejlepší meltu?
Budeme potřebovat
- 1 l vody vroucí vody
- 4 rovné polévkové lžíce kávové směsi Melta
Postup
Zalijeme, necháme louhovat, přecedíme a pijeme – buď teplé, nebo klidně i vychlazené.
Neváhejte a vyzkoušejte ji, nebudete litovat!
Zdroj: irecept.cz