Smažené potraviny výrazně zvyšují riziko předčasné smrti. Zjistil to výzkumný tým z univerzity v Iowě (USA). Informoval o tom portál MedicalXpress. (Foto:
Vědci dospěli k závěru, že pokud lidé často konzumují tento druh jídla, negativně to ovlivňuje funkci srdce a rozvíjí to kardiovaskulárních onemocnění.
Zaměstnanci univerzity provedli výzkum zahrnující více než 100 tisíc žen ve věku 50 až 79 let. Výzkumný tým sledoval stravování a zdraví pacientů po dobu 18 let. Kromě toho byla vzata v úvahu fyzická aktivita, špatné návyky účastníků experimentu a index tělesné hmotnosti.
Výsledky studie ukázaly, že u těch lidí, kteří pravidelně konzumují smažené potraviny, se riziko předčasné smrti zvyšuje o 8 %. Ukázalo se také, že i jedna dávka smaženého kuřecího masa denně zvyšuje pravděpodobnost předčasné smrti o 13 % a dávka smažené ryby a mořských plodů o 8 %.
Seznam smrtelně nebezpečných produktů zahrnuje také hranolky, čipsy, kukuřičné placky, tortilly a další.
Vědci doporučují, pokud je to možné, vyloučit tyto produkty ze svého jídelníčku.
Článek také uvádí, že ti, kteří jsou v ohrožení, většinou málo sportují, kouří nebo pijí alkohol a nejí kvalitní stravu.
Zároveň spotřeba výše uvedených potravin neovlivňuje úmrtnost v důsledku rakoviny, uvedli vědci.
Zdroj: medicalxpress.com