Potravináři se musí vyrovnat s rostoucími náklady na výrobu. Vyšší mzdy, stejně jako dražší energie se musí „přetavit“ do nových cen, píše slovenský portál Aktuality. (Foto: Sputnik)
Spotřebitelé si tak v novém roce připlatí za pekárenské výrobky, maso, mléko a mléčné produkty, informuje web.
Unie drůbežárny Slovenska prohlásila, že odbytové ceny za maso musí se v brzké době zvýšit o 15 %. Důvodem jsou neustále rostoucí vstupy ve výrobě, přičemž dostávají od obchodníků stále méně.
V průběhu posledních osmi let průměrné měsíční mzdy v drůbežářském průmyslu vzrostly o více než 80 %. Chovatelům drůbeže rovněž podražily ceny krmných směsí či energie. Na druhé straně za jedno kuře dostávají o 16 % méně než v roce 2010.
O měsíc později se ozvali i pekaři. I oni už nedokážou snášet rostoucí náklady na výrobu. Problémy jim hlavně udělala výrazně zvýšená minimální mzda, stejně jako příplatky za práci v nočních hodinách, o víkendech a o svátcích.
„Pekaři potřebují do zvýšených odbytových cen svých výrobků promítnout zejména zvýšené ceny energií a stoupající mzdové náklady spojené s prací o víkendech nebo zvýšením minimální mzdy," přiblížil předseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK) Emil Macho.
Vyšší ceny se dotknou především chleba, pekárenských výrobků, masa, mléka a jiných produktů. Ceny těchto výrobků by měly jít v průměru o 10 % nahoru.