Evropský nejnebezpečnější supervulkán Campi Flegrei je na pokraji výbuchu, jak uvádí nová varovná studie vydaná italskými vědci.  Vulkán může potenciálně zabít až 500 000 lidí a může způsobit škody, které by se rozšířily po celé planetě.  Commonsenseevaluation.com uvádí:

První výbuch této sopky pravděpodobně vedl k zániku neandrtálců, ačkoliv je to sporné. Co je však jasné je, že to způsobilo velké změny počasí, toxické hladiny síry v ovzduší, které způsobily červeně vypadající západ Slunce po dobu několika let a nespočet kyselých dešťů. Poslední výbuch tohoto supervulkánu trval 8 dní a vytvořili novou horu, příhodně pojmenovanou Monte Nuovo.

 Vědci zaznamenali nárůst od roku 2005, který nazvali pozdvihující. Nedávná aktivita vedla italskou vládu ke zvýšení úrovně hrozby ze zelené na žlutou, což znamená, že je nyní vulkán nepřetržitě monitorován, aby případně zaznamenal jakékoliv zvýšení nebezpečí, které by mohlo vést k výbuchu. 

Nedávná studie objevila, že aktivita se podstatně zvýšila, což přimělo vládu k takovému jednání. 

Půl milionu ldí žije přímo na vrcholu a na příbočí supervulkánu v rušné metropolitní oblasti Neapole. Kdyby vybouchl, tito lidé by s největší pravděpodobností zemřeli, pokud by neměli dostatečný čas na evakuaci, ale následky by mohly být ještě hrozvějších než před 39 000 lety, pokud by dosáhl stejné velikosti.

Pokud by se to stalo, tak by oblaka prachu zcela určitě zakryla slunce a snížila teplotu Země. Následkem toho by dobytek, obilí a další rostliny vyhynuly, což by způsobilo smrt divokých zvířat a vedlo by k hladomoru po celém světě a později možná k věčné zimě.

Samozřejmě, že je toto ten nejhorší scénář a vědci říkají (http://themindunleashed.com/2017/01/one-worlds-largest-supervolcanoes-waking.html), že je těžké předvídat, kdy tento supervulkán skutečně vybouchne.

Některé spekulace, založené na předchozích erupcích, říkají, že si budeme muset na  alespoň pár desítek let ještě počkat na to, abychom se začali doopravdy bát, ale stále platí, že se toho můžeme dočkat ještě za našeho života. Jiní říkají, že úrovně tlaku, které vulkán dosahuje, jsou kritické a mohou znamenat, že dojde k explozi v blízké budoucnosti.

Naštěstí vědci sledují pohyby 24 hodin denně, aby zaznamenali možná rizika a ti, kteří jsou potenciálně ohroženi katastrofou, budou, doufejme, včas upozorněni.