Vědci zachytili několik případů leishmaniózy v USA – parazitního onemocnění, které nutí tělo doslova hnít zaživa a rozpadat se na části, předpokládá se, že nemoc byla do USA zavlečena z Iráku či Afghánistánu, říká článek publikovaný v magazínu Clinical Infectious Diseases. (ilustrační foto) …

„Kromě vojáků z Iráku a Afghánistánu je leishmanióza také rozšířená mezi ekologickými turisty, kteří cestují do Cetrální a Jižní Ameriky. Kožní a sliznicová forma této nemoci vede k objevení šeredných šrámů a její vnitřní forma je smrtelně nebezpečná, a proto moderní diagnostika a správná strategie boje s touto nemocí je pro nás životně důležitá," prohlásila Naomi Aronson z Vojenské univerzity v Bethesdě (USA).

V dubnu minulého roku se ve světových médiích začaly objevovat zprávy o tajemné „nemoci džihádistů", která se šíří v těch částech Sýrie, které byly okupovány silami Islámského státu. Tato nemoc podle očitých svědectví přivedla nemocného člověka k tomu, že doslova hnil zaživa, přičemž tento proces začínal od obličeje.

Lékaři mají dvě teorie o tom, v důsledku čeho může vznikat tato epidemie — jejími iniciátory jsou streptokoky ze skupiny A, které vedou k nekrotizující fasciidě, a jednobuněční paraziti ničivky (leishmania), které jsou přenášené muškami či komáry. Příčinou jejich rozšíření je, jak si myslí vědci, to, že ozbrojenci ISIL nechávají hnít těla svých obětí přímo na ulici, což napomáhá rozmnožování mušek a mikrobů.

I tato i druhá nemoc vedou k přibližně stejným důsledkům, jsou stejně smrtelné pro nositele, což nutí lékaře hledat možnosti ochrany obyvatel Blízkého východu před touto infekcí. K dnešnímu dni jsou podle hodnocení magazínu PLoS One hned několik tisíc lidí v zóně konfliktu nositeli leishmaniózy a fasciidy.