Připomínáme událost, kdy Island se lišil od zbytku Evropy a USA v tom, že dovolil stíhání bankéřů jako zločinců, místo aby s nimi zacházel jako s chráněným druhem. Island shledal devět vrcholných bankéřů vinnými a odsoudil je k desetiletím žaláře za zločiny spojené s ekonomickým krachem 2008.

Islandský nejvyšší soud potvrdil verdikt viny nad všemi devíti pachateli v případě manipulace trhu Kauthing, k čemuž došlo po dlouho se táhnoucím soudním procesu.

Kauthing byla velká mezinárodní banka se sídlem v Reykjavíku na Islandu. Roky se mezinárodně rozrůstala, ale v roce 2008 pod obrovskými dluhy zkolabovala, čímž ekonomiku tohoto malého nárůdku ochromila.

Island požadavkem, aby i s příchodem finanční krize pro bankéře platily ty samé zákony jako pro zbytek společnosti, přijal velice odlišnou strategii než zbytek Evropy a USA, kde banky dostaly pořádkovou pokutu a jednatelé a ředitelé naprosto unikli trestní odpovědnosti.

Zatímco USA a britská vláda provedly výkup z dluhů a vlády to tedy za velké banky zatáhly penězi daňových poplatníků, čímž bankéřům v podstatě daly zelenou, aby se nadále chovali stejně, tak Island přijal jiný přístup, když vyhlásil, že nechá banky padnout, uvadnout a potrestá zločinné živly na vrcholku těchto banka, přičemž zároveň ochrání úspory obyvatel.

Bývalý jednatel této banky, Hreiðar Már Sigurðsson, byl ve čtvrtek rovněž shledán vinným, a dostal ve o šest měsíců prodloužení trestu.

Podle Iceland Monitor byli tito bankéři shledáni vinnými ze zločinů podvodného financování podílů na nákupech, kdy banka půjčila peníze na nákup za použití svých vlastních akcií jako záruky za půjčky.

Rovněž je shledali vinnými z vytvoření klamné poptávky po akciích Kaupthing pomocí klamů a předstírání.

Přístup Islandu

Tyto verdikty o vině jsou jen posledními z bezprecedentně drtivých zásahů, k nimž docházelo po tomto ekonomickém krachu. Úřady stíhají šéfy bank, vrchní ředitele, úředníky a korporátní lupiče za zločiny v rozsahu od vnitřních obchodů po podvody, praní peněz, klamání trhu, porušení povinností a lhaní úřadům.

Mezitím se ta ekonomika, která předtím tak neskutečně zkolabovala, když pak umožnila razie proti bankám, uvalení kapitálové kontroly a ochranu vlastních občanů místo elity bankovních bossů, co za ten binec mohli, následně po těchto opatřeních ohromně zotavila.

Toto rozhodnutí pohnat k odpovědnosti lidi, kteří za tu finanční mizérii mohli, silně kontrastuje s Británií a se zbytkem Evropy a USA. Ano, tady byly na 20 největších bank uvaleny sankce za přečiny jako manipulace trhu, praní peněz a čachry s hypotékami, ale tyto náklady padly na akcionáře a poškozením schopnosti bank půjčovat zároveň potrestaly i zbytek společnosti.

Na druhou stranu hlavní bankéři, co za to nesou vinu, si díky vládním vykoupením bank, hrabou neskutečné zisky a dostávají obscénní bonusy, jako by se nic nestalo.

Loni Mezinárodní měnový fond vyhlásil, že Island dosáhl ekonomického zotavení, „aniž by narušil model sociálního zabezpečení“ nebo nepatřičně potrestal své občany za zločiny, které spáchali jeho bankéři.

Island měl právo své bankéře uvěznit – a těmi, co pochybili, jsou USA a Evropa, když jen lehce plácla pár těch pracek přes prsty, ale jinak jim dala zelenou pro budoucí nehoráznosti. 

Zdroj: wire.com